Na hlavný obsah

Historicky najteplejšia zimná sezóna sa v Tatrách skončila. Tatranci si ju však pochvaľujú

Menšie strediská na zimné mesiace nebudú spomínať v dobrom.

Historicky najteplejšia zimná sezóna sa v Tatrách skončila. Tatranci si ju však pochvaľujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tatranci si zimnú sezónu chvália, aj keď bola historicky najteplejšia. Menšie strediská na zimné mesiace nebudú spomínať v dobrom. Decimovali ich extrémne výkyvy počasia. V januári, vo februári aj v marci padali aj na horách teplotné rekordy. Zima sa v Tatrách skončila o mesiac skôr, čo potvrdili vedci zo Slovenskej akadémie vied.

Vysokohorské jazero Štrbské pleso sa už roztopilo, pritom ľad na hladine zvyčajne mizne až začiatkom mája. Teraz je v jazere už poriadne živo.

„Medziročný rozdiel v roztopení je zhruba mesiac, je to výnimočný stav,“ uviedol krajinný ekológ na Štrbskom Plese Peter Jariabka.

„Čakali sme, že bude dlhšia zimná sezóna, ale vzhľadom na počasie, už ani tu nie je takmer sneh,“ povedala vedúca recepcie hotela na Štrbskom Plese Zuzana Becková.

„Uplynulé tri dni máme atakované teploty do 20 stupňov Celzia. To sú regulárne letné teploty na Štrbskom plese,“ skonštatoval Jariabka.

Zimnej sezóne v Tatrách sa v Správach RTVS venovala Ivana Ratkovská:

Výrazné výkyvy počasia

Zimnú sezónu vo Vysokých Tatrách charakterizovali výrazné výkyvy počasia. Nadpriemerne vysoké teploty v januári a vo februári však nemali výraznejší vplyv na počet ubytovaných hostí.

„Oproti roku 2023 máme nárast zhruba štyri percentá,“ prezradila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková.

„V podhorí práve to oteplenie spôsobilo, že niektorí prevádzkovatelia museli skončiť predčasne, takže to Tatrám aj pomohlo a lyžiari prišli sem,“ vyhlásil manažér tatranských lyžiarskych stredísk Marián Galajda.

V marci, ktorý bol najteplejší v histórii meraní, už bol prepad citeľnejší aj vo Vysokých Tatrách.

„Všade dole, kde sa roztopil sneh a dole, keď bolo v mestách už 15 stupňov, ľudia vyťahovali plavky a nemysleli na zimné športy,“ povedal primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

Na lyžiarsku sezónu nebudú v dobrom spomínať menšie lyžiarske strediská. Teplotné výkyvy ich decimovali celú zimu.

„V januári bolo v prevádzke zhruba 90 lyžiarskych stredísk. Po 15. a 20. februári zostalo v prevádzke len 25 stredísk. Takže skutočne to bolo zúfalé“ uzavrel riaditeľ Združenia lanoviek a vlekov LAVEX Miroslav Grešo.

Nepripúšťajú, že by v budúcnosti hrozil koniec lyžovačky v nižších polohách. Inštitút environmentálnej politiky však vydal prognózu, podľa ktorej do roku 2050 zanikne tretina zo súčasnej stovky lyžiarskych stredísk. A do konca storočia zostanú len dve najvyššie položené.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko