Na hlavný obsah

Pellegrini oslovil aj voličov Čaputovej či Radičovej, správanie maďarských voličov sa zmenilo

S politickým geografom sme sa pozreli na výsledky volieb v regiónoch.

Pellegrini oslovil aj voličov Čaputovej či Radičovej, správanie maďarských voličov sa zmenilo
Zľava Peter Pellegrini a predseda Szövetség-Aliancie Krisztián Forró. Foto: SITA/Milan Illík

Ivan Korčok a Peter Pellegrini oslovili najviac voličov tam, kde majú tradičnú podporu strán, ktoré ich podporovali. Kým Korčok nasledoval podobný vzorec ako Zuzana Čaputová v roku 2019, Pellegriniho netradične podporili aj maďarskí voliči. O prezidentských voľbách sme sa rozprávali s politických geografom Tiborom Madleňákom.

Správanie maďarského elektorátu sa zmenilo. Aj regióny, v ktorých voliči z tejto komunity predtým podporovali kandidátov ako Čaputová, Andrej Kiska či Iveta Radičová, volili Pellegriniho. Bolo to tak napríklad aj na južnom Gemeri či v okrese Komárno.

„Kandidát Smeru a Hlasu získal v maďarských regiónoch silnú podporu, napríklad v okrese Komárno 63,4 percenta. Zároveň sa mu podarilo, okrem volebných bášt Smeru, mierne vyhrať aj v regiónoch, ktoré sú v parlamentných voľbách skôr pravicovo orientované, napríklad pravicovo-konzervatívne,“ vysvetlil politický geograf.

Pellegrini mobilizoval aj v tradičných baštách KDH, vyhral tam však len s malým náskokom. Ide napríklad o Hornú Oravu, časť Spiša a časť Liptova. Madleňák sa domnieva, že práve tu mohla zaúčinkovať antikampaň proti Korčokovi, ktorá zahŕňala strašenie vojnou.

Výsledok prezidentských volieb v roku 2019.
Výsledok prezidentských volieb v roku 2019.Foto: ŠÚ SR

Podľa odborníka sa podpora Čaputovej z roku 2019 premietla aj v Korčokovom výsledku. „Ide predovšetkým o veľké mestá so svojím zázemím, tzv. suburbánnym priestorom. A potom ide o regióny na severnom Slovensku. Pán Korčok dokázal vyhrať v okrese Dolný Kubín alebo v okrese Poprad, teda v jadrách regiónov Orava a Spiš,“ dodal Madleňák.

Mimo jadier spomínaných regiónov veľmi tesne bodoval tentokrát Pellegrini, zatiaľ čo Čaputová a predovšetkým Kiska v nich výrazne dominovali.

Výsledok prezidentských volieb v roku 2014.
Výsledok prezidentských volieb v roku 2014.Foto: ŠÚ SR

Druhé kolo v Banskej Bystrici

Boj o Banskú Bystricu na prvý pohľad v druhom kole vyhral Peter Pellegrini. Politický geograf však upozornil, že je potrebné rozlišovať mesto, okres a kraj. Kým v samotnom meste Banská Bystrica vyhral Ivan Korčok, podobne ako v iných krajských mestách. Peter Pellegrini mal mierne navrch v zázemí mesta a úplne dominoval vo zvyšku kraja. Podobný scenár nastal aj v parlamentných voľbách 2023.

„V meste Banská Bystrica vyhral so ziskom 53 percent Korčok, v okrese Banská Bystrica veľmi tesne, o jeden percentuálny bod, teda 702 hlasov, vyhral Pellegrini. V prospech Pellegriniho zavážili v rámci okresu vidiecke obce v okolí Banskej Bystrice,“ skonštatoval Madleňák.

Zvyšok kraja veľmi výrazne podporil Pellegriniho. Patria sem aj tradičné bašty Smeru, respektíve Hlasu, ktorý tu zaznamenal úspech aj v parlamentných voľbách 2023.

„Ide o regióny, ktoré patria k veľmi silným regiónom volebnej podpory strán Smer a Hlas, teda Horehronie, Gemer, Podpoľanie a stredné Pohronie. A v týchto voľbách aj juh kraja s maďarskou menšinou,“ pokračoval politický geograf.

Odlišnosti v menších obciach

Ivanovi Korčokovi sa darilo vo väčších mestách, vrátane Bratislavy. Výnimku v hlavnom meste však tvoril jeden z okrskov vo Vajnoroch, v ktorom dokázal zvíťaziť Peter Pellegrini s náskokom takmer 20 percent.

Niekedy do takýchto anomálii môže vstúpiť ľudský faktor. Existujú však obce, v ktorých sa volebný výsledok môže odkláňať od stabilného a dlhodobého volebného vzorca vo zvyšku regiónu. Sú to napríklad chalupárske, turistické alebo pútnické obce. Bolo tomu tak aj v týchto voľbách.

„Okrem najznámejších Vysokých Tatier sú takýmito obcami napríklad Demänovská Dolina, Mýto pod Ďumbierom, Bystrá, Donovaly či Špania Dolina, teda obce, kde sa sústreďujú turisti alebo chalupári,“ vysvetlil politický geograf.

Ďalším faktorom môže byť hlasovanie voličov zo zahraničia. Dobrým príkladom je obec Kúty na Záhorí, kde Ivan Korčok zvíťazil so 75-percentným ziskom, čo je viac ako v okresnom meste Senica, kde získal 51,7 percenta hlasov, upozornil Madleňák.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko