Na hlavný obsah

Medveďa z víkendového útoku stále nenašli. V lokalite žiadny medveď nie je, zistil zásahový tím

Šelma poranila turistu pri Pribyline.

Medveďa z víkendového útoku stále nenašli. V lokalite žiadny medveď nie je, zistil zásahový tím
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zásahový tím nenašiel medveďa, ktorý cez víkend poranil turistu na Liptove v okolí Pribyliny. Podľa ich zistení nie je v lokalite žiadny medveď. Štátni ochranári sa chcú s poľovníkmi dohodnúť na odstránení problémových šeliem.

K stretu s medveďom došlo pri turistickom chodníku – tatranskej magistrále, asi sedem kilometrov od obce Pribylina.

„Bolo tam viacej ľudí, nielen tento manželský pár. Ale oni boli najbližšie. A mali so sebou toho psíka, možno, že ten psík zaujal toho medveďa, že išiel ich smerom. A potom pán, jak spravil pohyb, že uniká pred tým medveďom. Medveď si ho všimol a zasiahol ho do dolnej končatiny – labou,“ uviedol vedúci zásahového tímu Sever Jozef Zima.

Útoku medveďa pri Pribyline sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

Manželia sa pred medveďom skryli v blízkej kolibe. Zavolali policajtov aj zásahový tým Štátnej ochrany prírody (ŠOP).

,,Medveďa sme nezazreli, tak potom sme spravili preventívne opatrenia. Osadili sme fotopasce na mieste útoku aj v širšom okolí a fyzicky zásahový tím monitoroval ešte aj v nočných hodinách aj v ranných, či tento medveď nebude mať snahu na lokalitu sa vrátiť,“ pokračoval Zima.

V Pribyline sa vyskytujú často

Pribylina patrí medzi obce, v okolí ktorých sa medvede vyskytujú pomerne často. Napriek tomu odborníci hovoria, že sa nemusíme obávať pobytu v prírode.

„Treba len dodržiavať pár pravidiel, napríklad keď ideme na prechádzku so psom a je neprehľadný terén, treba si ho zapnúť na vôdzku, treba sa ozvať hlasom. Treba sa vyhýbať nejakým skalnatým územiam, kde môžu byť medvedie brlohy, alebo nejakým vývratom, tak takéto lokality treba obísť,“ podotkol predstaviteľ iniciatívy My sme les Erik Baláž.

Pri strete s medveďom treba zachovať pokoj. „Záleží veľmi od situácie, ale ak je medveď blízko a tá situácia je napätá, tak je lepšie akoby odvrátiť pohľad, nepozerať sa na medveďa. A pomaličky odísť preč. Netreba kričať, netreba bežať, netreba strieľať,“ dodal Baláž.

Štátna ochrana prírody si chce s poľovníkmi dohodnúť postup, ako identifikovať problémové medvede a ako ich odstrániť. Vláda navrhuje ústavný zákon, ktorý by uľahčil odstrel medveďov v blízkosti obci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny