Na hlavný obsah

Mrazy zničili úrodu ovocia v Česku. Slovenskí pestovatelia sú na tom lepšie

Čechy prišli takmer o celú úrodu.

Mrazy zničili úrodu ovocia v Česku. Slovenskí pestovatelia sú na tom lepšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ostatné noci priniesli na Slovensko mrazy. Ovocinári nespali ani v noci na piatok (26. 4.) a robili všetko preto, aby živel nenapáchal v ovocných sadoch škody. Uviedol to v RTVS predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga. Podotkol, že situácia u nás nie je taká zlá ako v susednom Česku. Západným kolegom vyjadril spolupatričnosť.

Chladné počasie nezasiahlo len Česko a Slovensko, ale aj iné krajiny strednej Európy. Varga sa domnieva, že sa to podpíše pod drahšie dopestovanie ovocia, aj pre rôzne ochranné opatrenia v sadoch. To, či sa to odrazí aj na cenách ovocia v obchodoch, nekomentoval.

Aké škody napáchali mrazy v Česku priblížila v Aktuálne :24 spravodajkyňa RTVS Katarína Vítková. Situáciu na Slovensku priblížil predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga:

Ovocinári v ČR pocítili dôsledky chladných nocí a rán podstatne výraznejšie. V Čechách bude tohtoročná úroda zrejme nulová, informovala o tom spravodajkyňa RTVS v Prahe Katarína Vítková. Na Morave chlad zlikvidoval asi polovicu úrody.

„Týka sa to najmä čerešní, višní, jabloní a hrušiek. Jar totiž začala extrémne skoro, už vo februári teploty dosahovali hodnoty, na ktoré sme zvyknutí na začiatku apríla. Jablone preto rozkvitli už o mesiac skôr. Kôstkovice, ako marhule, kvitli o tri týždne skôr,“ priblížila Vítková.

V Česku potom prišla vlna mrazov, pričom boli noci, kedy im ovocinári čelili aj 10 hodín vkuse. Živel spálil rastliny už v pokročilom štádiu kvitnutia. Úroda sa preto v niektorých častiach ČR očakávať nedá. Škody napáchané mrazom sa zrejme odrazia aj na cenách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko