Na hlavný obsah

Biznis založený na chybách a nevedomosti ľudí: Manželia zverejňujú fotografie údajných dlžníkov a označujú ich za narkomanov

Ľudia tvrdia, že sú to výmysly, dlhy sú vyfabrikované alebo už zaplatené.

Biznis založený na chybách a nevedomosti ľudí: Manželia zverejňujú fotografie údajných dlžníkov a označujú ich za narkomanov
Zľava Ján Kotian a Miroslava Kotian. Foto: koláž RTVS

V okrese Prievidza rozkvitá biznis, založený na chybách a nevedomosti ľudí. Majiteľ tamojšej autopožičovne a jeho manželka, ktorá prenajíma byty, zverejňujú mená, osobné údaje a fotografie údajných dlžníkov na sociálnej sieti.

Označujú ich za dílerov drog a narkomanov. Ľudia tvrdia, že sú to výmysly, dlhy sú vyfabrikované alebo už zaplatené a hovoria o psychickom nátlaku. Vzájomné osočovanie sa nemá konca, dusno sa stupňuje.

Stop dílerom drog, narkomanom a neplatičom. Profil na sociálnej sieti pod týmto názvom založil pred štyrmi mesiacmi prievidzský podnikateľ Ján Kotian.

„Dôvodom je upovedomiť ľudí konaním týchto feťákov a dílerov drog, ktorí zneužívajú jednotlivé podnikateľské aktivity,“ vysvetlil Kotian.

Príspevky s osobnými údajmi ľudí tu zverejňuje anonymný účastník. Objavujú sa tu ich fotografie zo zamestnania či rodinných osláv. Na fotografiách je nielen dlžník, ktorého obvinia, napríklad z bratia pervitínu, ale aj celá jeho rodina.

Ján Kotian prevádzkuje autopožičovňu. Jeho manželka, Miroslava, má zas firmu Eurocentrum reality, ktorá prenajíma desiatky bytov. Ich pohľadávky voči veriteľom  vymáha na súde občianske združenie Práva veriteľov.

„Máme dosť dlžníkov. Viete, do toho človeka nevidíte. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Keď sem príde človek, že by ste o neho bicykel neopreli a je to čestnejší človek, ako hociktorý inteligent,“ hovorí majiteľka Eurocentrum Reality Miroslava Kotian.

„Varili drogy. Následne ich v tom aute rozvážali a auto nabúrali. Škoda z pohľadávky 49 eur, čo mali zaplatiť za auto, sa potom vyšplhala na niekoľko tisíc eur,“ opisuje Kotian.

Nátlak na dlžníkov

Miroslava Kotian figuruje aj ako prezidentka občianskeho združenia Bábätko. Práve Bábätko sa zameriava na osobné návštevy ľudí či na vylepovanie a vhadzovanie letákov do schránok. „Je to upozorňovanie na nekalé praktiky dlžníkov, navštevujeme ich. Snažíme sa s nimi dohodnúť,“ hovorí.

Miroslava Kotian tvrdí, že ona na spomínaný profil na sociálnej sieti neprispieva. „Toto nie sme len my. Ja konkrétne tam nedávam nič,“ tvrdí.

Takéto praktiky sa viacerým zverejneným ľuďom nepáčia. Podľa nich ide o nátlak, ktorý má dlžníkov a ich rodiny zastrašiť.

„Jeho zamestnanci chodia roznášať letáky, kde je napísané vaše meno, adresa, kde pracujete, mená rodičov. Je tam napísané, že ste dlžník, narkoman a neplatič,“ hovorí bývalý klient Eurocentra Adrián Matejček.

Manželia tvrdia, že za príspevky na sociálnych sieťach zodpovednosť nemajú. Odvolávajú sa na uznesenie prievidzskej polície, podľa ktorého dávajú ľudia zverejňovaním fotografií súhlas s ich voľným použitím.

„Dotyčný autor, keď takéto fotografie zverejní, tak ich nezverejní neoprávnene. V prípade, že ich zverejní a napíše ku nim popis, že niekto urobil to a to, tak za to je zodpovedná tá osoba, ktorá to zverejnila,“ vyhlásil Kotian.

Nezákonné konanie?

Šírenie nepravdivých informácií je ale nezákonné. Viacerí bývalí klienti preto podali trestné oznámenie, polícia však takéto konanie nepovažovala ani len za priestupok. Ján Kotian tvrdí, že k spomínanému facebookovému účtu má prístup 12 ľudí.

„Zverejňuje tam výmysly, všetko je to klamstvo. Dobre niektorí sú narkomani, ktorí si požičiavajú auto, ale on vie, že sú narkomani. Preto im to požičiaval a potom ich vydiera,“ uviedol bývalý pracovník Eurocentrum Reality Štefan Borko.

„Keď si od vás chce niekto požičať auto, tak sem príde pomaly v obleku, má kravatu, vyfešákovaný, vyčesaný a za dve hodiny už predáva piko,“ oponoval Kotian.

Bývalí klienti chcú proti aktivitám Kotianovcov zakročiť. Upozorňujú, že väčšina zverejnených osôb nemala s drogami nič spoločné. Pochybné sú často aj pohľadávky, ktoré evidujú. Ide napríklad o rôzne zmluvné pokuty, ktorých výpočet označujú za neprehľadný.

„Do dnešného dňa 99,9 percenta ľudí, ktorí sú zverejnení na tej stránke, sú buď preukázateľne neplatiči, díleri drog alebo narkomani,“ skonštatoval Kotian.

„Búcha susedom na dvere, aby splatili za toho človeka dlžobu. To sú psychické nátlaky,“ hovorí bývalá klientka Silvia Homolová.

Zlý technický stav vozidiel

„Klient, keď nesplní záväzok, tak sa štandardne kontaktuje telefonicky. V prípade, že nezdvíha telefón, pošle sa mu SMS správa, potom sa ho snažíme vyhľadať cez sociálnu sieť a v prípade že nereaguje ani na to, tak sa snažíme tohto klienta, ktorý je po splatnosti s pohľadávkou, vyhľadať osobne,“ opisuje Kotian.

„Keď prídem a zabúcham niekomu na dvere, tak to je trestné? Vy sa bojíte, keď vám poštárka zazvoní na dvere? Ja sa nebojím,“ obhajuje sa Miroslava Kotian.

„Potom si ich zavolá do Eurocentra pod kamery. Pri svedkoch im dá podpísať papiere, že sú mu dlžní, že mu to majú zaplatiť,“ hovorí bývalý klient Borko.

„Poslal ku mne zamestnancov. Začali na mňa kričať po celom vchode, že som neplatička, že oni si prišli vypýtať len svojej peniaze,“ hovorí Homolová.

„To je nezaplatená zmluvná pokuta. Je tam úrok z omeškania a právne zastúpenie a trovy konania,“ hovorí Kotian.

Bývalý spolupracovník Kotianovcov hovorí, že nie všetky prenajímané autá boli v dobrom technickom stave. V zime na nich boli letné pneumatiky a chýbali lekárničky.

„Ak chýba v aute lekárnička, tak chýba preto, lebo ju nejaký feťák ukradol a prefetoval. Vodič, ktorý si berie auto je zodpovedný za prevzatie auta, čiže on je povinný skontrolovať, či to auto je spôsobilé na jazdu,“ upozorňuje Kotian.

„Vyrubia im vymyslené sankcie. Napríklad jeden dostal sankciu za to, že prišiel o hodinu neskôr,“ tvrdí Borko.

Klienti zmluvy často nečítajú

Klientmi sú nezriedka ľudia s nedostatočným právnym vedomím, ktorí nečítajú zmluvy a nevedia sa proti tvrdeným pohľadávkam brániť.

„Oni mu podpíšu, že mu vrátili auto. On si potom vymyslí, že bolo špinavé a dá im platobný rozkaz, pošle ich na súd,“ pokračuje Borko.

„Keď nepodajú odpor, tak tým pádom sa stane platobný rozkaz právoplatný. On to potom dá exekútorovi a exekútor to od nich vymáha,“ dodáva Homolová.

Ďalší spôsob, akým proti neplatičom postupuje Miroslava Kotian, je rozdelenie pohľadávok na viac častí. Návrhy na vydanie platobných rozkazov potom v rovnaký deň podá na rôznych okresných súdoch po celom Slovensku. Ľudia sú tak zrazu zavalení súdnymi výzvami, na ktoré často nevedia reagovať.

„Napríklad im dal podpísať papier, že vrátili auto v poriadku a príde im za pol roka platobný rozkaz  z Košíc alebo z Trebišova,“ hovorí Homolová.

Pokutu dostala aj sestra

Pokuty za oneskorenú platbu nájomného dostala od Miroslavy Kotian aj jej sestra Lucia, ktorá si od firmy Eurocentrum reality prenajala byt v Handlovej.

„Prišlo mi vyúčtovanie za pol roka, bolo tam 1 792 eur. Chcela som od nich vysvetlenie, že za čo. Bola som nútená to zaplatiť, tak som to zaplatila. Za tri mesiace mi prišlo, že mám zaplatiť pokutu z omeškania, ktorú som dostala za to, že som bola vraj podľa Kotiana arogantná,“ opisuje sestra Miroslavy Kotian Lucia Ťapajnová.

„Lucia Ťapajnová od začiatku nájomného vzťahu neplnila záväzky voči spoločnosti, to znamená, že neplatila na čas. Nebola jej vystavená žiadna upomienka z omeškania, pretože to bola rodina. Potom, ako začala šíriť klebety, nepravdy, klamstvá a pourážala firmu, moju ženu a mňa, tak sme si povedali, že nemáme dôvod jej upomienky nevystaviť a na základe toho mala dorátané všetky omeškania, ktoré mala,“ priblížil Kotian.

„Som meškala jeden až dva dni, pretože z banky do jednej banky to niekedy trvá jeden až dva dni, keď to vychádza na víkend. Päť eur som mala z omeškania za každý deň pokutu, takže mi tá pokuta vyšla okolo 1 300-1 400 eur,“ hovorí Ťapajnová.

Bývalý spolupracovník Kotianovcov ale hovorí aj o drsnejších praktikách. „Jánovi Kotianovi jedného dňa praskliny nervy, povedal mi, choď ich vysťahovať, dal mi náhradné kľúče, celý byt sme museli vyhádzať, vyhodili sme im všetky osobné veci,“ opisuje Borko.

Drsné praktiky

„Samozrejme, že sa stalo, že nájom bol ukončený. Ale čo ja viem, tak bola to iba situácia, keď nájomca nemal dostatok finančných prostriedkov a prišlo k vzájomnej dohode, kde sa urobila dohoda o ukončení nájmu,“ povedal Kotian.

„Veľa ľudí klame. Veľakrát povedali, že vyhadzujeme starých a chorých ľudí na ulicu. V živote sme nikoho nevyhodili,“ reaguje Miroslava Kotian.

Návštevy údajných dlžníkov zabezpečovalo Občianske združenie Bábätko. V jeho mene roznášali letáky viaceré osoby. Tie ľuďom aj telefonovali a posielali SMS správy.

„To nie sú zamestnanci, to sú sympatizanti,“ hovorí Miroslava Kotian. Tvrdí, že im za to nikto neplatí a robia to z vlastného uváženia a dobrovoľne.

„To boli nočné telefonáty, posielanie správ po mojich známych, ktorých vyhľadal na Facebooku,  tam ma veľmi očiernil. Na svoju stránku dal, aká som narkomanka, dílerka, neplatička,“ sťažuje sa bývalá klientka Eurocentra Daniela Tencerová.

V spore s Kotianovcami je aj spoločenstvo vlastníkov bytov, ktoré v minulosti viedol otec Jána Kotiana. Ten kedysi podpísal prenájom priestorov v paneláku synovej firme na 30 rokov za 300-tisíc korún.

Kameňom úrazu bolo,  že si prenajali práčovňu a sušiareň, ale využívajú úplne iné priestory,“ hovorí predseda SVB Mariánske spoločenstvo Juraj Priehoda.

„Po všelijakých výzvach sme prostredníctvom právneho zástupcu ukončili nájomnú zmluvu a na okresnom súde sme dali výzvu na vypratanie na dané priestory, ale on ich stále využíva,“ pokračuje Kotian.

Útočia aj na Kotianovcov

Ján Kotian poukazuje na to, že do úpravy priestorov investoval nemalé peniaze. Tie chce v súvislosti s vypovedaným nájmom teraz vymáhať nielen od spoločenstva vlastníkov, ale aj od každého majiteľa bytu osobitne.

„Počas Vianoc, neviem ktorý rok, som osobne doručil predžalobnú výzvu každému jednému vlastníkovi bytu,“ hovorí Kotian.

„Volal mi, že ide každému jednému hodiť na Štedrý večer prekvapenie, že sú mu dlžní 100-tisíc eur,“ spomína Borko.

„Pán Kotian si vlastne nárokuje na domnelú sumu a túto sumu rozložil do 33 splátok. Žaloby chodia z rôznych súdov, ako sú  Nové Zámky, Prešov, Humenné,“ hovorí Priehoda.

Na sociálnej sieti sa ale objavila aj stránka Koniec úžerníkom a podvodníkom. Tá útočí práve na aktivity Kotianovcov. „Moje fotky s mojimi deťmi zverejnili, to vám asi nikto nepovedal, že? hovorí Miroslava Kotian.

Bývalý klient Adrián Matejček hovorí, že o ňom rozširovali. že je narkoman dealer a neplatič. „Dobre, mal som nejaké nezrovnalosti v mladšom veku. Hľadia na mňa ale ako na netrestaného, vyše šesť rokov už nič zlé nerobím,“ dodal.

Odsúdenie za roznášanie letákov

V jednom prípade už v priestupkovom konaní Okresný úrad v Prievidzi za roznášanie letákov  Miroslavu Kotian odsúdil. Najvyšší správny súd však rozhodnutie o priestupku aj pokutu 50 eur zrušil.

„Leták s názvom Pozor na podvodníkov, šmejdov a klamárov, na ktorom sú vypísaní piati dlžníci je zákonný a nijakým spôsobom nikoho nepoškodzuje.  Takáto činnosť občianskeho združenia nemôže byť posudzovaná ani ako priestupok,“ povedal Kotian.

Pravdou však je aj to, že prokurátor na súde v Prievidzi ešte v roku 2020 podal proti manželom Kotianovcom obžalobu, a to práve za nebezpečné prenasledovanie a neoprávnené narábanie s osobnými údajmi. Prípad vyšetrovala Národná kriminálna agentúra, poškodených je v ňom 11 ľudí.

„Obvinení so spoločným úmyslom donútiť poškodených poskytnúť majetkové plnenie, podpísať uznanie dlhu, týchto osobne, písomne, telefonicky a elektronickými prostriedkami sami, ako aj prostredníctvom ďalších osôb, opakovane kontaktovali a zneužili ich osobné údaje,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý.

„Keď vy mi budete dlžní a ja vám zaklopem pri dverách, aby ste mi vrátili peniaze, tak to je podľa nich prenasledovanie,“ hovorí Miroslava Kotian.

„Opakovane ich kontaktovali SMS správami a to cez deň aj v noci, vo veľkom počte. Opakovane vhadzovali letáky do ich poštovej schránky ako aj do schránok okolitých susedov v mieste ich bydliska,“ dodal Sipavý.

Obžalovaný zo sprenevery

„Hovorím vám, že neviem, kto vylepuje tie letáky,“ tvrdí Miroslava Kotian. Jána Kotiana už v minulosti odsúdili za krivú výpoveď a marenie spravodlivosti. Ako bývalý prezident prievidzského futbalového klubu je momentálne obžalovaný aj pre údajnú spreneveru mestských dotácií. Kauza je však na súde už dlhé roky.

„Bol som vo výkone trestu štyri roky a sedem mesiacov. Okrem toho som bol v troch väzbách, síce ma v nich oslobodili, ale bol som. Na mňa teraz pozerajú tak, že už len, keď sa s vami rozprávam a povedali by ste, že som sa vám vyhrážal, tak už som jednou nohou vo väzení,“ hovorí Kotian.

„To nie je náhoda, to sú desiatky ľudí, možno aj stovky, koľkým on toto robí. To nemôže byť legálne,“ hovorí Matejček.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko