Na hlavný obsah

Myslia si, že idú po poľnej ceste: Medzinárodná cesta do Poľska je v katastrofálnom stave

Každý deň z nej odchádzajú s poškodenými autami.

Myslia si, že idú po poľnej ceste: Medzinárodná cesta do Poľska je v katastrofálnom stave
Medzinárodná cesta medzi obcami Rabča a Zubrohlava. Foto: RTVS

Medzinárodná cesta do Poľska je v katastrofálnom stave. Motoristi sa už výtlkom na Orave nedokážu vyhnúť. Každý deň si na nich poškodzujú autá. Poľskí vodiči si myslia, že ich navigácia zaviedla na poľnú cestu.

Nahnevaní vodiči po medzinárodnej ceste medzi Rabčou a Zubrohlavou v námestovskom okrese nedokážu prejsť bez toho, aby sa vyhli veľkým jamám.

„Za to, že štát si neplní svoje povinnosti, doplácajú na to bežní ľudia. Nie je dňa, aby mi niekto nezavolal s prosbou o radu, že čo má robiť, keď si tam rozbil pneumatiku či podvozok. Keď týmto úsekom prechádzajú motoristi z Poľska, doslova sa smejú, či idú po poľnej ceste,“ uviedol poslanec parlamentu Igor Janckulík (KDH).

Cestári najskôr diery zasypávali štrkom. Za dažďa sa na cestu museli vrátiť niekoľkokrát za deň. Štrk vydržal v jamách len niekoľko hodín. Na daný úsek sme sa pýtali Slovenskej správy ciest (SSC). Po našich otázkach poslali do lokality cestárov, ktorí najkritickejšie miesta vyplnili asfaltom.

Na medzinárodnú cestu v katastrofálnom stave sa bol pozrieť redaktor RTVS Erik Vrábel. Pozrite si jeho reportáž z relácie Aktuálne :24:

Štrk bol dočasným riešením

SSC tvrdí, že opravu nemohli robiť v zime, lebo nevyrábajú asfaltové zmesi. Využitie štrku bolo núdzovým riešením. Iné úseky však cestári opravovali.

„Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja opravovala výtlky napríklad na cestách druhej a tretej triedy, lebo zima nebola až taká zlá. To znamená, že tieto výtlky sa dali opravovať,“ dodal Janckulík.

SSC avizuje opravu zhruba štyritisíc štvorcových metrov. „Slovenská správa ciest najneskôr v máji úsek vyfrézuje a využije technológiu teplej asfaltovej zmesi. To znamená, že úsek opravíme metódou veľkoplošných opráv,“ priblížila hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Koľko bude oprava stáť, nám cestári nespresnili. Cena bude výsledkom elektronickej aukcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny