Na hlavný obsah

Naši susedia majú strach z Ruska: Poľsko je pripravené zapojiť sa do programu zdieľania jadrových zbraní v NATO

Vyhlásil to poľský prezident Andrzej Duda.

Naši susedia majú strach z Ruska: Poľsko je pripravené zapojiť sa do programu zdieľania jadrových zbraní v NATO
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. V sobotu (20. 4.) o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Zdieľanie jadrových zbraní je súčasťou politiky jadrového zastrašenia, ktorá členským krajinám Severoatlantickej aliancie (NATO) bez jadrových zbraní poskytuje jadrové hlavice na použitie. Určité krajiny tieto zbrane majú, ale sú stále pod kontrolou Spojených štátov.

Duda počas nedávnej návštevy v USA povedal, že program Zdieľanie jadrových zbraní je už „nejaký čas“ témou poľsko-amerických rozhovorov.

„O tejto téme som sa rozprával niekoľkokrát. Musím priznať, že som vyjadril našu pripravenosť. Rusko čoraz viac militarizuje Kaliningrad. A nedávno poslalo svoje jadrové zbrane do Bieloruska,“ dodal.

„Sme spojenec v NATO a v tomto zmysle máme aj povinnosti. Jednoducho ideme uplatniť spoločnú politiku,“ doplnil Duda.

Americké jadrové zbrane sú na základe misie Zdieľanie jadrových zbraní vyslané od novembra 2009 do Belgicka, Nemecka, Talianska a Holandska. Poľsko požiadalo o zaradenie do programu 30. júna 2023.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet