Na hlavný obsah

Spoznali sme víťazov prestížnej súťaže World Press Photo. Pozrite si fotografie roka

Víťazná snímka vznikla v Pásme Gazy.

Spoznali sme víťazov prestížnej súťaže World Press Photo. Pozrite si fotografie roka
Na snímke, ktorá získala cenu World Press Photo roka, je 36-ročná Palestínčanka Inas Abu Maamar, ako objíma telo svojej 5-ročnej netere Saly, ktorá zahynula pri izraelskom útoku, v nemocnici Nasír v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy, 17. októbra 2023. Foto: Mohammed Salem/Reuters/World Press Photo via AP

Vyhlásili víťazov súťaže World Press Photo 2024. Na prvých miestach sa umiestnili príbehy o vojnách v Gaze a na Ukrajine, migrácii, rodine a demencii, ktoré rozprávajú o dôležitých témach.

Fotografia roka

Víťaznou snímkou tohtoročnej fotografickej súťaže World Press Photo sa stala snímka smútiacej Palestínčanky, ktorá drží v náručí telo svojej mŕtvej päťročnej netere zabalenej do bielej látky.

Na snímke, ktorá získala cenu World Press Photo roka, je 36-ročná Palestínčanka Inas Abu Maamar, ako objíma telo svojej 5-ročnej netere Saly, ktorá zahynula pri izraelskom útoku, v nemocnici Nasír v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy, 17. októbra 2023.
Na snímke, ktorá získala cenu World Press Photo roka, je 36-ročná Palestínčanka Inas Abu Maamar, ako objíma telo svojej 5-ročnej netere Saly, ktorá zahynula pri izraelskom útoku, v nemocnici Nasír v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy, 17. októbra 2023.Foto: Mohammed Salem/Reuters/World Press Photo via AP

Fotograf agentúry Reuters Mohammeda Salema snímku zaobstaral 17. októbra 2023 v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, oznámili vo štvrtok (18. 4.) usporiadatelia.

V Pásme Gazy na začiatku októbra prepukli boje medzi izraelskou armádou a palestínskym hnutím Hamas. Izrael operáciu v Gaze začal v reakcii na teroristický útok Hamasu na juh Izraela.

Usporiadatelia súťaže počas slávnostného vyhlásenia v Amsterdame pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Fotopríbeh roka

Fotografka Lee-Ann Olwage z Južnej Afriky získala prvé miesto v kategórii príbeh roka World Press Photo.

Lee-Ann vo svojej sérii sleduje Dada Paula a jeho vnučku. Ten žije s demenciou už 11 rokov a stará sa o neho jeho dcéra.

„Na Madagaskare je nedostatočné povedomie verejnosti o demencii príčinou toho, že ľudia s príznakmi straty pamäti sú často stigmatizovaní,“ vysvetlila fotografka. Tento príbeh je súčasťou dlhodobej práce o demencii.

Cena za dlhodobý fotoprojekt

Alejandro Cegarra z Venezuely získal cenu za dlhodobý projekt so svojím projektom Dve steny, ktorý dokumentuje situáciu na mexických hraniciach s USA

Alejandro začal tento projekt v roku 2018, pričom čerpal zo svojich priamych skúseností z migrácie z rodnej Venezuely do Mexika v roku 2017.

Vďaka vlastnej pozícii migranta porota usúdila, že Alejandro poskytol citlivý pohľad zameraný na človeka, ktorý sa sústreďuje na konanie a odolnosť migrantov.

Otvorený formát

Fotografka Julia Kochetová z Ukrajiny získala prvé miesto v súťaži otvoreného formátu so svojím projektom Vojna je osobná. Jej snímky zachytávajú vojakov i príbehy obyčajných ľudí na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet