Na hlavný obsah

Nevieme nájsť recept na košické presilovky, hlásia po dvoch semifinálových prehrách Spišiaci

Séria sa za vyrovnaného stavu 2:2 sťahuje do Spišskej Novej Vsi.

Nevieme nájsť recept na košické presilovky, hlásia po dvoch semifinálových prehrách Spišiaci
Na snímke gólová radosť hráčov HC Košice. Foto: TASR/František Iván

Kým medzi najlepšie extraligové kvarteto postúpili Spišiaci a Košičania v najkratšom možnom čase, po ich štyroch semifinálových dueloch je jasné, že vzájomných meraní síl bude minimálne šesť.

Oceliari inšpirovaní rysmi totiž zvládli aj druhý domáci zápas v pomere 4:2 a v Steel aréne tak vyrovnali sériu na 2:2. Za nerozhodného stavu sa východniarske semifinále sťahuje z Košíc do mesta spred brán Slovenského raja. Po dôležitom piatom piatkovom (12. 4.) súboji, ktorý je na programe o 18.30 hod., bude mať jedno z mužstiev semifinálový mečbal.

Košičania sú späť v sérii

Po hladkom víťazstve 6:2 mali Košičania v stredu (10. 4.) na domácom ľade jasný cieľ. Nadviazať na predvedenú hru a vyrovnať stav série.

V štvrtom semifinálovom stretnutí sa však ako prví gólovo prihlásili o slovo hostia. Dobrú prácu spoluhráčov pri zadnom mantineli zužitkoval po presnej prihrávke Bortňáka prudkou strelou Todd Burgess.

Domácich to nevykoľajilo a o dve minúty  vyrovnal v početnej výhode Tomáš Mikúš. Oceliari napokon udreli v prvom dejstve ešte raz, prvýkrát v zápase ich poslal do vedenia Hunter Fejes.

„Dostali sme rýchly gól, ale na mužstve bolo cítiť odhodlanie. Aj pred inkasovaným gólom sme hrali dobre. Som rád, že sme v tom pokračovali, dali góly a napokon Spišiakov ubránili. Po dvoch prehrách vonku sme späť v sérii a pôjdeme sa pobiť do Spišskej,“  avizoval pred piatym semifinálovým stretnutím člen druhého košického útoku Mikúš.

Na jeho slová nadviazal aj Michal Chovan, ktorý zaznamenal v 39. minúte gól s prívlastkom víťazný. „Chceli sme ísť od zápasu k zápasu. Sústredili sme sa najskôr na prvý duel a nezaoberali sa tým, aký je stav. Chceli sme nastúpiť, akoby bolo 0:0. Od zajtra sa už začneme pripravovať na zápas v Spišskej,“ povedal kapitán oceliarov, ktorý dokázal udrieť v početnej výhode a zvýšiť na 3:1.

Štyri minúty pred koncom však dokázali skórovať opäť aj Novovešťania, ktorí gólom Majdana zdramatizovali priebeh duelu. „Stiahli sme sa a bránili výsledok. Možno sme mohli ešte chvíľu hrať agresívny hokej, ktorý sme hrali dve tretiny. Na druhej strane, v play-off sa hrá na výsledok a je úplne jedno, ako sa zápas skončí. Hlavná je výhra, a tak sme radi, že sa nám podarilo výsledok ubrániť,“ objasnil Mikúš.

Triumf Košičanov presným zásahom do prázdnej bránky svojím druhým gólom v stretnutí napokon spečatil Fejes. Počas novoveskej hry bez brankára však oceliari domácim fanúšikom poriadne zabrnkali na nervy, keď si ich pokusy nevedeli nájsť cestu medzi tri žrde. „Je to tak, čo, k tomu dodať,“ pousmial sa Mikúš.

Spišiaci si opäť nepomohli presilovkami

Košičania sa po dueli zhodli, že dôležitú úlohu pri ich víťazstvách zohrali najmä špeciálne formácie. V tábore rysov po tejto stránke naopak spokojnosť vládnuť nemohla. Zverenci Vlastimila Wojnara nedokázali v obidvoch stretnutiach využiť ani jednu početnú výhodu.

V oslabeniach navyše inkasovali až päť z desiatich gólov. Ich trápenie na presilovke podčiarkuje aj fakt, že sú jediným tímom, ktorý v semifinále ešte nestrelil gól v početnej výhode.

„Vedeli sme, že to budú ťažké zápasy. Spravili sme nejaké individuálne chyby a zbytočné fauly. Na môj vkus dostávame príliš veľa gólov v oslabeniach. Divákom sa to, že padá veľa gólov asi páči, ale nám nie,“ povzdychol si obranca Valach, po faule ktorého vyrovnali Košičania na 1:1.

V podobnom duchu hodnotil stretnutie aj útočník Spišiakov Juraj Majdan, ktorý štyri minúty pred koncom priblížil rysov k oceliarom na rozdiel jediného gólu.

„Začali sme dobre. Vyhrávali sme 1:0, ale zbytočnými vylúčeniami sme ich dostali do zápasu. S Košicami sa hrá ťažko, keď prehrávate. Bohužiaľ, my keď dostaneme gól, tak prestaneme hrať a teraz sa to ukázalo. Presilovky idú Košiciam výborne. Pozeráme si ich, ale, zatiaľ, na nich nevieme nájsť recept,“ priznal autor znižujúceho gólu a dodal. „Chýbali nám nohy, ktoré sme nemali také ľahké ako doma, čo podľa mňa aj rozhodlo.“

Jeden z tímov si vybojuje semifinálový mečbal

Rovnako ako Spišiaci, domácu úlohu si na sto percent splnili aj Košičania. Vyrovnané výsledky vzájomných zápasov v dlhodobej fáze súťaže, ktoré predpovedali, že tabuľkoví susedia po základnej časti zvedú o finálovú miestenku tuhý boj, sa zatiaľ potvrdzujú.

„Vedeli sme, že sa stretnú dva kvalitné tímy, ktoré boli počas celej základnej časti na vrchných priečkach tabuľky. Od začiatku sme sa pripravovali na to, že to môže byť sedemzápasová séria,“ priznal košický kapitán Chovan.

„Košice majú veľmi kvalitný káder, čo sme vedeli. Každý jeden zápas bude tesný a séria bude vyrovnaná až do konca,“ odprezentoval podobný názor Valach, podľa ktorého cestovali Spišici do metropoly východu s inou predstavou.

Po piatkovom (12. 4.) meraní síl na Spiši bude mať jedno z mužstiev na hokejkách semifinálový mečbal.

„Snažíme sa ísť striedanie po striedaní. Vôbec sa nezaoberáme tým, kto góly dáva a kto na nich prihráva. Celé mužstvo šľape od prvého do posledného hráča, spoliehame sa na silu kabíny, ktorá u nás je. Verím, že to nám môže pomôcť a zvládneme už ten ďalší zápas, ktorý bude určite opäť vyrovnaný,“ načrtol Chovan.

Košičania pred ním výraznejšie zmeny vo svojej hre robiť nechcú. „Musíme pokračovať v tom, čo sme hrali doma. Spraviť musíme len nejaké malé úpravy. V Spišskej musíme do zápasov nastúpiť s odhodlaním, energiou a bojovnosťou,“ pridal recept na tretie košické víťazstvo Mikúš.

Cemanovci to na horúcom novoveskom ľade určite nebudú mať ľahké. Zachovať si domácu neporaziteľnosť v play-off chcú aj rysy. „Séria bude ešte dlhá. V konečnom výsledku je stav 2:2. Ďalší zápas hráme doma, takže musíme byť pozitívni a vyhrať ho. Nepovedal by som však, že piaty duel je rozhodujúci, čo sa potvrdilo aj minulý rok vo Zvolene,“ vysvetlil Majdan.

„Teraz ideme domov a tieto dva zápasy musíme zahodiť za hlavu. Rovnako, ako sú doma silní oni, sme silní aj my. Doma musíme zmeniť niektoré veci. Je 2:2, séria sa začína odznova s tým, že máme domácu výhodu“ uzatvoril Valach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport