Na hlavný obsah

Valábik hodnotí play-off: Poprad čakal, že víťazstvo príde samo. Vo finále predpovedá východniarsky duel (rozhovor)

Valábik vysvetlil, čo Popradu chýbalo vo štvrťfinále.

Valábik hodnotí play-off: Poprad čakal, že víťazstvo príde samo. Vo finále predpovedá východniarsky duel (rozhovor)
Na snímke Boris Valábik. Foto: RTVS

Hokejové extraliga sa prehupla do svojej najatraktívnejšej časti. Miestenku do semifinále si vybojovali tri mužstvá z východu Košice, Spišská Nová Ves a Michalovce, ktoré doplnil jediný zástupca západu z Nitry.

Práve corgoni vyradili víťazov základnej časti Popradčanov. Podľa bývalého hokejistu Borisa Valábika si však o najcennejšiu trofej nezahrajú, hoci by im to ako mužstvu, ktoré má najlepších fanúšikov želal. „Myslím si, že finálový súboj zvedú Michalovce s Košicami, hoci ani oceliari to s rysmi nebudú mať ľahké,“ predikuje bývalý hokejista Boris Valábik.

V rozhovore pre spravodajský portál RTVS taktiež vysvetľuje, prečo kamzíci nezvládli už úvodnú prekážku, čo odhalili Oremusove slová na adresu Jaroslava Haláka, či z čoho pramenil neúspech Zvolena.

Favorit sa musí vedieť popasovať s tlakom

Víťazi základnej časti z Popradu vypadli už vo štvrťfinále, keď im stopku vystavili Nitrania. Aké boli hlavné faktory ich neúspechu?

Poprad mohol byť viac agresívny na slabšiu nitriansku obranu. Keď sa Nitrania dostali pod tlak, robili chyby hlavne v obrannom pásme. Popradu akoby v druhej vlne napádania prišiel hráč neskoro. Prvý forčekujúci hráč, ktorý vytváral tlak na obrancu s pukom, bol v poriadku. Obranca to len nejako hodil po mantineli a druhý hráč Popradu tam chýbal.

Od Popradu mi chýbala väčšia intenzita v útočnom pásme. Uvedomenie si, že nitriansky obranca často pod tlakom odhodí puk, spraví chybu a my tam musíme byť prví. Chýbalo mi tam trošku sebavedomie v druhej vlne napádania, teda idem tam a puk získam, stoj čo stoj.

Boli tam veľké váhania, či druhý hráč má, alebo nemá ísť. Nitra robila veľmi dobrú prácu s tým, že sa dostávala zo svojho obranného pásma vďaka skvele hrajúcim útočníkom v obrannom pásme.

V poslednom dueli som čakal, že Poprad pôjde úplne na doraz. Tým, že druhým a tretím útočníkom, ale aj obrancami, nevytvárali tlak na nitrianskych hráčov, to potom možno vyzeralo, že váhajú a čakajú a nejdú naplno za výsledkom. Viem, že stále dôverovali svojmu systému a čakali, kedy Nitra spraví chybu a oni ju potrestajú. To sa však nestalo.

Za celé svoje extraligové pôsobenie Popradčania ešte Pohár Vladimíra Dzurillu nezískali. Do vyraďovacej časti vstupovali prvýkrát v novej pozícii ako víťazi základnej časti. Ako ich to mohlo ovplyvniť?

Vždy hovorím, že keď je tím naozaj dobrý, tak si vie poradiť aj v takejto situácii. Dobrý tím neznamená len, že hráči dobre strieľajú alebo korčuľujú. Dôležité je vedieť sa v kabíne, ale aj individuálne v hlave, vyrovnať s tým, že zrazu sme najväčším favoritom play-off a k tomu aj patrične pristúpiť a hrať ako najväčší favorit.

Ako som už v prvej odpovedi spomínal, zdá sa mi, že tak nehrali. Naopak, hrali veľmi váhavo a čakali, čo spraví Nitra, čo je dosť paradoxné, keďže hral prvý tím s ôsmym.

Aj počas základnej časti Nitra ukázala, že proti Popradu sa jej hrá lepšie ako napríklad proti Košiciam alebo Michalovciam. Keď sa pristavím pri Poprade, tak to sú presne tie veci, že si to musíte upratať aj v kabíne.

Keď sme favorit, ideme hrať náš spôsob hry, ale proti Nitre boli príliš pasívni. Dovolím si povedať, že čakali, že to budú mať ľahšie a víťazstvo príde samo a ľahko, čo v play-off neplatí.

Boris Brincko
Na snímke obranca HK Poprad Boris Brincko. Foto: Facebook/HK Poprad

V piatom dueli na domácej pôjde viedli Popradčania po dvoch tretinách 3:0. Corgoni napokon otočili skóre a po víťazstve 4:3 sa ujali vedenia v sérii. Ako sa dá vysvetliť zlyhanie v tak dôležitom zápase?

Tím, ktorý pomýšľa na titul, nemôže pustiť takýto zápas. To sa nesmie stať ani proti lepším celkom ako je Nitra a už vôbec nie na domácom ľade. Po prvom inkasovanom góle bolo vidieť nervozitu. Do momentu, kedy viedli 3:0, boli Popradčania lepším tímom a ukazovali, prečo sa stali víťazmi základnej časti. Po inkasovanom góle prestali robiť veci, ktoré ich k vedeniu priviedli.

Nitra je aj v sérii proti Michalovciam v pozícii outsidera. Môže im to opäť vyhovovať? (pozn. red. rozhovor bol realizovaný pred prvým semifinálovým zápasom)

Určite áno, ale na druhej strane, Michalovce majú veľmi kvalitného trénera, ktorý si mužstvo dôsledne zanalyzoval. Michalovce taktiež vedia zahrať proti Nitre lepšie ako Poprad.

Nitranom vyhovovalo koncepčne viac to, čo hral Poprad, než to, čo hrajú Michalovce. Michalovce hrajú veľmi striktný defenzívny hokej. Tréner vyžaduje, aby hráči jeho očakávania plnili do bodky.

HK Nitra
Na snímke hráči Nitry oslavujú po postupe do semifinále.Foto: TASR – Henrich Mišovič

Bude záležať aj na tom, ako veľmi budú Michalovce vytvárať tlak na puk v útočnom pásme a obranu Nitry. Tiež sa môže stať, že Michalovce budú príliš rešpektovať Nitru, čo by nebolo šťastné riešenie, aj keď to nepredpokladám.  

Budú musieť rýchlo pristupovať k obrancom. Určite majú sériu Nitry proti Popradu napozeranú a videli, kde Poprad robil veci zle. Aj preto som sa vyjadril, že si myslím, že finálový súboj zvedú Michalovce s Košicami.

Zvolenskí útočníci tím nepotiahli

Zvolen sa ako jediný tím tešil v troch predchádzajúcich sezónach zo zisku cenného kovu. Tento rok končí už vo štvrťfinále. V čom boli rytieri v tejto sezóne iní ako v tých predošlých?

Zvolen vždy zdobili útočníci. Mali tím, ktorý mu mohli závidieť aj iné tímy. Vo zvolenskej tretej formácii často hrali útočníci, ktorí by v iných tímoch mohli hrať v prvej. Veľakrát to mali založené na legionároch.

Tento rok buď na nich nemali šťastie, alebo sa rozhodli zainvestovať menej, a tým pádom si nemohli dovoliť takých kvalitných hráčov. Útok určite nemali taký kvalitný ako počas minulých sezón. V minulosti, aj keď nemali extra brankárov, tak to vedeli dotiahnuť aj do finále, pretože útok ich ťahal. Tento rok tomu tak nebolo.

Na snímke zľava Troy Loggins (Nové Zámky) a Mitch Hults (Zvolen).Foto: TASR – Ján Krošlák

Čo hovoríte na rozhodnutie vedenia odvolať trénera Jamieho Russella počas play-off?

Je to nevídane, väčšinou sa čaká do konca sezóny, prípadne, ak je vedenie nespokojné, tak sa koná už počas základnej časti. Hoci je to neštandardné, komentovať to nebudem, určite na to mali svoje dôvody. Každá minca má dve strany. Boh vie, čo je za tým.

Jamie Russell.
Na snímke bývalý hlavný tréner HKM Zvolen Jamie Russell. Foto: TASR – Roman Hanc

Vyjadrenie Oremusa o Halákovi nebolo veľmi šťastné

Slovan, ktorý prežil veľmi náročnú sezónu, nielen po výsledkovej stránke, nepustili cez štvrťfinále Košičania po jednoznačnom výsledku 4:0, hoci záver základnej časti mali zverenci Petra Oremusa solídny. Nastavili oceliari belasým skutočné zrkadlo?

Určite áno. Bola to pre Slovan veľmi turbulentná sezóna. Dokonca aj vyjadrenie Petra Oremusa na adresu Jaroslava Haláka bolo veľmi neštandardné a vnieslo do zákulisia trocha pochybností.  

Ja som bežný divák, ale keď klub prejaví záujem o brankára Haláka a vzápätí sa hlavný tréner vyjadrí, že on chytať nebude, tak to nenastaví zrkadlo jednoty v tíme. Odkryje to, že v mužstve nie je taká komunikácia, aká by mala byť. Na druhej strane, Slovan mal v tej dobe oveľa väčšie diery, ktoré by mal plátať. Brankársky post nebol problémom.

Je ťažké pozerať na to, čo sa v Slovane dialo. Nie príliš dobré obdobie začalo už koncom minulej sezóny a prípravnými zápasmi pred sezónou. Som zvedavý, ako to bude v budúcej sezóne, keďže pán Hrubý bol svetlá perspektíva pre slovenský hokej a slušný človek, ktorý mal rád hokej. Na Slovane bol ochotný pracovať koncepčne a dlhodobo, čo sa nevidí až tak často, pretože všetci chcú dosahovať výsledky.

Môžeme to teda uzavrieť tak, že Slovan je na veľmi dobrej ceste, čo sa týka koncepčnej práce s mládežou. Po hokejovej športovej stránke im Košice nastavili zrkadlo. Málo ľudí pochybovalo o víťazovi série.

Keď už hovoríte o mladých hráčoch, v súvislosti s nimi sa často skloňuje uzavretie extraligy, aby mohli dostávať viac príležitostí. Bolo by to dobré riešenie?

Ja by som neváhal zatvoriť extraligu na nejaký čas, aby dostávalo šancu viac mladých hráčov. Kluby by sa nemuseli báť, že keď pošlú na ľad mladých hráčov, ktorí spravia chyby, tak prídu o body, ktoré by ich mohli stáť extraligovú príslušnosť.

Potom, keď tímy, ktoré sú v extralige, nebudú mať motiváciu a nebudú do toho dávať toľko, pretože budú mať istotu, že nevypadnú, by sme ju mohli opäť otvoriť.

Ligu by krivilo, keby tím, ktorý skončí niekde na deviatej alebo desiatej priečke, si povie, že aj tak na to nemá a nasadí 12 juniorov. Nikto nechceme vidieť výsledky 10:0, pre nikoho by to nebolo zaujímavé.

Na druhej strane je tu snaha prvoligistov dostať sa do extraligy, ale nemyslím si, že v prvej lige je toľko tímov, ktoré by mali finančné zabezpečenie, aby mohli extraligu hrať. Predsa len, finančné nároky v prvej lige a extralige sú diametrálne odlišné. Spomenúť však treba, že z prvej ligy nám prišli tímy ako Spišská či Michalovce.

Táto sezóna, čo sa týka kvality a vyrovnanosti, bola podľa mňa najvyrovnanejšia v histórii. Nedalo sa predpovedať, kto s kým vyhrá. Takže ten argument má dve strany, ale pre dobro slovenského hokeja som za to, aby sa extraliga na istý čas uzavrela.

Rovnako ako Košice, suverénne si počínala aj Spišská Nová Ves proti Banskej Bystrici. Prečo nemali Barani nárok ani na jeden duel?

Spišská Nová Ves sa ukázala ako solídnejší tím na play-off a zvládla aj ťažšie zápasy. Často sa hovorí, že defenzíva vyhráva play-off a Spišiaci ukázali, že ju majú solídnu aj proti tak kvalitnému tímu ako Banská Bystrica. Charakter tímu sa ukazuje práve v náročných zápasoch, ktoré Spišská zvládla bravúrne.

Kým Spišiaci budú hrať len druhé semifinále v histórii, Košičania majú neporovnateľne viac skúsenosti. Akú veľkú úlohu to môže zohrať?

Skúsenosti sa dosť preceňujú, pretože tímy sa veľmi obmieňajú. Tím, ktorý je v play-off menej často, môže zažívať veľkú eufóriu, čo sa v Spišskej určite deje a mesto žije hokejom. Keď aj samotní hráči vidia, že fanúšikovia sú za nimi, tak im to môže dodať energiu a extra motiváciu bojovať.

HK Spišská Nová Ves, HC Košice
Na snímke radosť hokejistov HK Spišská Nová Ves a HC Košice. Foto: TASR, koláž: RTVS

Netvrdím, že v Košiciach nadšenie nie je, ale pamätáme si, keď Košičania boli presýtení úspechmi, hoci teraz by si určite priali ďalší. Proti Spišskej to budú mať veľmi náročné, pretože patria medzi dva z troch tímov, ktoré už počas sezóny ukazovali, že budú bojovať o titul, čo napokon aj potvrdili. Nemyslím si teda, že skúsenosti Košíc zohrajú nejakú významnú úlohu.

Košice to budú mať s Michalovcami ťažké

Už druhú sezónu sa medzi štvoricu najlepších dostali tri rovnaké kluby z východu. Nebyť zaváhania Popradu, mohlo sa o finále bojovať už len na východe. Čím to je, že sa hokeju v týchto kútoch Slovenska momentálne takto darí?

Myslím si, že je to zahraničnými hráčmi a financiami. Na východe vidieť, že ľudí hokej baví. Či už Poprad, Spišská, Košice alebo Michalovce, nie sú to tímy, kde by bol problém s financiami. Ľudia a podnikatelia si tieto tímy zobrali za svoje a podporujú ich.

Na Slovensku je to taktiež vo veľkej miere o tom, akých legionárov sa klubom podarí priniesť. Keď sa pozrieme na tabuľku produktivity po základnej časti, tak vidíme, že Spišská tam má hneď dvoch hráčov.

Košice majú zas veľmi kvalitného trénera, ktorý vie z tímu dostať maximum, čo opakovane dokazuje. Treba však povedať, že Ceman je kvalitný tréner, a tak po ňom vždy siahnu mužstvá, ktoré majú majstrovské ambície.

Na záver, koho teda tipujete na zisk majstrovského titulu?

To je dosť ťažké tipovať. Keďže mi už nikto nemôže povedať, že som platený z jeho koncesií, tak môžem otvorene priznať, že by som titul doprial Nitre. Myslím si, že fanúšikovia v Nitre sú najlepší alebo určite aspoň jedni z najlepších. Aj keby som nebol z Nitry, tak vždy prajem titul mužstvu, v ktorom ľudia najviac bažia po hokeji.

To taktiež môžeme povedať aj o Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a niekedy aj Košiciach. Dá sa povedať, že v semifinále sa stretli štyri tímy z miest, v ktorých ľudia o hokej majú záujem.

Zostanem však pri tom, že si myslím, že Nitra to bude mať s Michalovcami veľmi náročné. Nie však také náročné, ako Košice so Spišskou Novou Vsou. Stále si však myslím, že Košice cez Spišskú prejdú a rovnako tak aj Michalovce cez Nitru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport