Na hlavný obsah

Po izraelskom útoku, ktorý usmrtil dobrovoľníkov, pozastavila organizácia svoju činnosť. Lode s pomocou opúšťajú Gazu

Pri útoku zomrelo sedem jej pracovníkov.

Po izraelskom útoku, ktorý usmrtil dobrovoľníkov, pozastavila organizácia svoju činnosť. Lode s pomocou opúšťajú Gazu
Na snímke člen neziskovej organizácie WCK. Foto: TASR/AP

Nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK) pozastavila v utorok (2. 4.) svoju činnosť v Pásme Gazy po izraelskom útoku, pri ktorom zahynulo sedem jej pracovníkov. Lode s približne 240 tonami nedodanej pomoci sa preto vracajú z tejto palestínskej enklávy, informuje Cyprus. Informáciu priniesla agentúra AP.

Cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos uviedol, že charitatívna organizácia pozastavuje svoje operácie v Gaze z úcty k obetiam, ako aj preto, aby preverila svoje bezpečnostné protokoly.

Cyprus zohráva kľúčovú úlohu v úsilí vytvoriť koridor námornej pomoci do Pásma Gazy z prístavného mesta Larnaka. V súčasnosti sa však objavili komplikácie, keď WCK po útoku zastavila svoju činnosť, komentuje AP.

WCK v utorok potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov pri leteckom útoku Izraela. Dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Táto nezisková organizácia sa podieľala na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť.

Útok už odsúdili viaceré krajiny a vysokopostavení politici vrátane USA, Číny, Španielska, či Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet