Na hlavný obsah

Pri útoku v Pásme Gazy malo zahynúť až sedem humanitárnych pracovníkov

Od začiatku vojny zahynulo okolo 200 humanitárnych pracovníkov.

Pri útoku v Pásme Gazy malo zahynúť až sedem humanitárnych pracovníkov
Na snímke pasy zabitých humanitárnych pracovníkov. Foto: Profimedia

Medzinárodná charitatívna spoločnosť World Central Kitchen (WCK) uviedla, že izraelský letecký útok zabil v Pásme Gazy sedem ľudí, ktorí pre organizáciu pracovali. 

Medzi mŕtvymi sú podľa WCK občania Austrálie, Británie, Poľska, jeden človek, ktorý má americké a kanadské občianstvo, a tiež jeden Palestínčan. 

Spoločnosť WCK, ktorá dodáva do Gazy humanitárnu pomoc, podľa agentúry AFP oznámila, že sa rozhodla pozastaviť v pásme svoje aktivity.

Pracovníci išli v dvoch obrnených autách označených logom organizácie a v ďalšom vozidle, napísala organizácia World Central Kitchen vo vyhlásení. Hoci pohyby konvoja koordinovali s izraelskou armádou, autá zasiahli, keď opúšťali sklad v Dajr Balahu, kde pracovníci vyložili viac ako 100 ton humanitárnej potravinovej pomoci dopravenej do Pásma Gazy po mori, oznámila WCK.

Izraelská armáda podľa vyhlásenia citovaného stanicou Al-Džazíra incident prešetruje.

„Nie je to len útok na World Central Kitchen, je to útok na humanitárne organizácie, ktoré pomáhajú v tých najhroznejších podmienkach, keď je (nedostatok) potravín využívaný ako vojnová zbraň,“ povedala výkonná riaditeľka WCK Erin Goreová. „Je to neodpustiteľné,“ dodala.

Médiá s odvolaním sa na palestínske úrady doteraz písali o štyroch mŕtvych zahraničných pracovníkoch a ich palestínskom vodičovi, ktorých telá previezli do nemocnice Al-aksá v Dajr Balahu v centrálnej časti pásma.

Spoločnosť World Central Kitchen (WCK) spolu so španielskou mimovládnou organizáciou Open Arms organizuje dodávky humanitárnych zásob do Pásma Gazy námorným koridorom z Cypru. Okolo 330 ton pomoci v troch lodiach organizácia do Pásma Gazy vypravila v sobotu.

Austrálsky premiér Anthony Albanese potvrdil, že jednou z mŕtvych je austrálska humanitárna pracovníčka Lalzawmi Frankcomová. Tá podľa stanice ABC News pre WCK pracovala päť rokov. Sídlila v Bangkoku, kde mala na starosti riadenie činnosť spoločnosti na ázijskom kontinente.

Vláda sa podľa Albaneseho spojila s izraelským veľvyslancom a očakáva „plnú zodpovednosť“, cituje premiéra agentúra Reuters.

Zahynulo už 200 humanitárnych pracovníkov

Vláda sa podľa Albaneseho spojila s izraelským veľvyslancom a očakáva „plnú zodpovednosť“, cituje premiéra agentúra Reuters.

„Izraelská armáda (IDF) vykonáva dôkladný rozbor… aby pochopila okolnosti tohto tragického incidentu,“ stojí vo vyhlásení. „IDF vynakladá značné úsilie, aby umožnila bezpečné dodávky humanitárnej pomoci, s WCK úzko spolupracovala,“ uvádza izraelská armáda

Od začiatku súčasnej vojny v Pásme Gazy podľa výskumnej spoločnosti Aid Worker Security Databse zahynulo okolo 200 humanitárnych pracovníkov.

Konflikt začiatkom októbra minulého roka podnietili teroristické útoky palestínskeho hnutia Hamas a pridružených organizácií v južnom Izraeli. Tie prinútili Tel Aviv k začatiu pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy s cieľom Hamas zlikvidovať.

Boje si podľa pravidelného hlásenia palestínskych úradov k pondelku (1. 4.) vyžiadali 32 845 životov Palestínčanov, z toho väčšiny civilistov. Podľa Izraela zahynulo vyše 13-tisíc bojovníkov Hamasu a 600 izraelských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet