Na hlavný obsah

Nová daň za odber vody: Expert priblížil, ako sa odrazí na cenách pre domácnosti

Odborníci hovorili aj o možnostiach šetrenia.

Nová daň za odber vody: Expert priblížil, ako sa odrazí na cenách pre domácnosti
Ako sa nová daň za odber vody dotkne domácností? Foto: RTVS

Vláda v tomto roku zaviedla daň z pridanej hodnoty (DPH) za odber vody. Ide o novinku. Preto okamžite vzbudila obavy zo zvyšovania ceny za vodu aj pre domácnosti. Denne každý z nás minie v priemere 80 litrov pitnej vody.

Najviac jej vytečie pri osobnej hygiene, ako je sprchovanie či umývanie rúk, konkrétne 38 litrov denne. Do záchoda spláchneme asi 20 litrov. Na pranie a upratovanie spotrebujeme asi 11 litrov vody denne.

Vplyvu novej dane za odber vody na ceny pre domácnosti sme sa venovali v relácii RTVS Peniaze:

Nie je žiadnym prekvapením, že po prijatí vládneho nariadenia, podľa ktorého sa DPH vzťahuje aj na poplatky za užívanie vôd, ľudia spozorneli. Začali sa šíriť obavy, že ceny vody pre domácnosti môžu prudko stúpnuť. Novinka sa však dotkne len vodární.

„Prakticky sa to nedotkne koncových odberateľov, vodárne si DPH odpočítajú a domácnosti túto zmenu nepocítia,“ vysvetlil expert Radovan Potočár z voda-portal.sk

Na vode sa dá šetriť rôzne

Voda z verejného potrubia však nie je zadarmo. Mnohí majitelia rodinných domov tak uvažujú nad tým, že si nechajú vyvŕtať studňu, aby ušetrili pri polievaní záhrady. Na závlahu trávnika s veľkosťou 200 štvorcových metrov môžete v lete denne minúť až 850 litrov vody. Preto pri väčšej spotrebe vody sa vám investícia do studne oplatí.

„Bežne sa dá vypočítať podľa toho, koľko stojí kubický meter vody z obecného vodovodu, návratnosť približne na dva-tri roky,“ priblížil Pavel Jančík z Japal s r.o.

Zmena klímy prináša aj na Slovensko čoraz suchšie roky. Pri extrémnych suchách dokonca úrady vydávajú zákaz polievania trávnikov z verejného vodovodu. Vtedy vás môže zachrániť vlastná studňa.

„Pokiaľ je lokalita ovplyvňovaná sezónne, čiže je tam nejaký pohyb podzemnej vody, tak vodný zdroj musí byť vybudovaný hlbšie a musí tam byť nejaká technológia, ktorá stráži úrovne hladín. Takže je to trošku väčšia investícia, ale pokiaľ tam nie je iná možnosť získania vody, tak je to dobrý spôsob,“ pokračoval Jančík.

Alternatíva k studniam

K studniam však existuje aj alternatíva, ktorá doslova môže padnúť z neba. „Dažďová voda, ktorá sa zachytí zo strechy, sa dá zviesť do zásobníka, prípadne aspoň do suda a následne sa dá použiť na zavlažovanie záhrady,“ podotkol Potočár.

Na vybudovanie akumulačnej nádrže na dažďovú vodu aj s čerpadlom môžete získať príspevok z plánu obnovy až do výšky 3 353 eur. Informácie nájdete na stránke obnovdom.sk.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika