Na hlavný obsah

Nová koncová nemocnica by nemusela byť na Rázsochách. Na stole je iný návrh

Hnutie Slovensko chce zaň Z. Dolinkovú odvolávať.

Nová koncová nemocnica by nemusela byť na Rázsochách. Na stole je iný návrh
Ilustračná snímka - Nemocnica Ružinov. Foto: RTVS

Hnutie Slovensko chce navrhnúť odvolanie ministerky zdravotníctva. Vyčíta jej, že výstavbu novej nemocnice v Bratislave chce hodiť cez palubu.

Podľa štúdie, ktorú si dalo ministerstvo vypracovať, by bolo najvýhodnejšie, ak by stála v bratislavskom Ružinove a nie na Rázsochách. Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odkazuje, že projekt nemocnice pochovala vláda Igora Matoviča (hnutie Slovensko).

Nová nemocnica by mohla vyrásť v Ružinove. Čo si o návrhu myslí ministerka, opozičné strany a analytička zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Veronika Čokinová:

Poradenská firma Boston Consulting Group porovnala výhody a nevýhody troch miest, kde by nová nemocnica v hlavnom meste mohla stáť. Rázsochy, Nemocnicu Ružinov a dostavbu súkromnej Bory. Odporučila, že najlepšie by bolo kompletne prebudovať Nemocnicu Ružinov a urobiť z nej novú.

„Tento nereálny projekt, ktorý sa nám bude možno snažiť ministerstvo zdravotníctva predostrieť, treba zmiesť zo stola. Stojte si za svojím slovom pán Peter Pellegrini (Hlas-SD) a keď ste začali tie Rázsochy búrať, tak to tam aj prosím vás postavte,“ kritizoval návrh exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí (hnutie Slovensko).

„Pravdou je, že práve Matovičova vláda za ministrovania Krajčího pochovala projekt Rázsochy za viac ako 280 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti a Ódorova vláda definitívne rozhodla, že sa z európskych peňazí Rázsochy nepostavia,“ povedala súčasná ministerka Dolinková.

Čo bude s projektom Rázsochy, už ministerka neuviedla. Ak by sa priklonila k prestavbe ružinovskej nemocnice namiesto vybudovania novej na Rázsochách, otvorili by ju po roku 2038.

„My v SaS sa prikláňame scenáru, že by sa mal rozšíriť Ružinov. Že by sa malo postaviť nové krídlo na mieste, kde je teraz zimný štadión. Do toho nového krídla sa dajú presunúť aktivity zo starého, to znamená tá nemocnica sa počas stavby ani nemusí zatvoriť, môže ďalej slúžiť občanom a potom sa rekonštruuje staré krídlo,“ uviedla podpredsedníčka SaS Jana Bittó Cigániková.

Analytička v tom má jasno

Podľa zdravotníckej analytičky je jedno, či bude nová koncová nemocnica na východnej alebo západnej strane Bratislavy, ak sa do nej pacienti zvážajú vrtuľníkmi či inou dopravou. Favorizuje Rázsochy.

„Podľa môjho názoru ide o najlepšie pripravenú lokalitu. Nemocnica by tam vedela vyrásť najrýchlejšie. Je hotová projektová dokumentácia, sú hotové posudzovania vplyvov na životné prostredie, tá lokalita je aj pozemkovo pripravená. Všetko je vysporiadané,“ skonštatovala expertka na zdravotníctvo Jana Ježíková.

Prebudovanie ružinovskej nemocnice by podľa Jany Ježíkovej bolo zložitejšie, keďže nedávno prišla o pozemky.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko