Na hlavný obsah

OSN varuje pred plytvaním potravinami, ľudstvo vyhodilo viac ako miliardu ton jedla

Stovky miliónov ľudí stále hladujú.

OSN varuje pred plytvaním potravinami, ľudstvo vyhodilo viac ako miliardu ton jedla
Keňania hľadajú potraviny na skládkach. Foto: RTVS

Plytvanie potravinami je čoraz väčší problém. Upozorňuje na to Program OSN pre životné prostredie. Ľudstvo podľa neho vyhodilo v roku 2022 viac ako miliardu ton jedla.

Zatiaľ čo mnohí potraviny vyhadzujú, milióny ďalších hladujú. Niektorí sú preto nútení hľadať jedlo na skládkach.

„Kopy smetí prehľadávam celé dni. Jedlo, ktoré nájdem, potom predávam. Za deň zarobím asi tri doláre. Som za to vďačná, pretože za tie peniaze platím nájom a môžem nakŕmiť svoje deti,“ povedala obyvateľka Kene Anne Wanguiová.

V odpadkových košoch skončí ročne až pätina všetkých potravín. „Dúfam, že to tu budú voziť aj naďalej, inak prídem o prácu. Na skládke sú aj ďalší ľudia, ktorí hľadajú cennosti,“ podotkla Wanguiová.

Problému s plytvaním potravín sa v relácii RTVS Správy :24 venoval redaktor Michal Cimerman:

Za rok vyhodí jeden človek aj 80 kilogramov jedla. Štáty, ktoré tieto údaje monitorujú, ich chcú do konca desaťročia znížiť o polovicu.

“Plytvanie stravou je problém, ktorým sa musí zaoberať každý národ na planéte, aby sme zabezpečili potravinovú bezpečnosť. Vo svete hladuje asi 811 miliónov ľudí. Problém treba riešiť už od poľnohospodárov až po domácnosti,“ upozornil analytik Výživovej spoločnosti Kene Henry Ng’hete.

Najviac potravín vyhodia práve domácnosti, a to až 60 percent. Za približne 28 percent takéhoto odpadu môžu reštaurácie a za 12 percent maloobchod.

„Už v roku 2015 si mnohé štáty stanovili konkrétne ciele pri plytvaní jedlom. Za ten čas však toho veľa nedosiahli. Potraviny by mali byť výživnejšie a ich distribúcia omnoho efektívnejšia. Ak sa situácia nezlepší, celý systém sa môže zrútiť,“ uviedol manažér pre potravinové systémy z Enviromentálneho program OSN James Lomax.

Zaujímavosťou je, že chudobné krajiny vyhadzujú podľa OSN podobne veľa jedla ako bohaté. Pestovanie plodín a chovanie zvierat navyše vytvára množstvo emisií. V konečnom dôsledku tak podľa expertov znečisťujeme svoju planétu ešte viac a úplne zbytočne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet