Na hlavný obsah

Ozbrojenci Islamského štátu útočili vo vládou ovládaných oblastiach Sýrie, zabili 28 vojakov

Oznámila to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva.

Ozbrojenci Islamského štátu útočili vo vládou ovládaných oblastiach Sýrie, zabili 28 vojakov
Ozbrojení muži z militantnej organizácie Islamský štát. Foto: SITA/AP

Ozbrojenci Islamského štátu (IS) pri dvoch útokoch vo vládou ovládaných oblastiach Sýrie zabili 28 vojakov a provládnych bojovníkov, oznámila v piatok (19. 4.) podľa agentúry AFP exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Pri prvom útoku vo štvrtok neskoro večer blízko mesta Suchna v provincii Homs prišlo o život 22 vojakov sýrskej armády a bojovníkov provládnych brigád Kuds, keď „džihádisti z IS začali paľbu na vojenský autobus,“ uviedla mimovládna organizácia SOHR, ktorá sídli v Londýne a v Sýrii zmietanej od roku 2011 občianskou vojnou má rozsiahlu sieť zdrojov informácií. Suchna predtým bola baštou IS v Sýrii.

Islamský štát sa k útoku bezprostredne neprihlásil. Sýrska provládna rozhlasová stanica Sham FM podľa AP však uviedla, že je zaň zodpovedný.

Sham FM tvrdí, že medzi obeťami boli výlučne členovia jednotiek Kuds, čo sú prevažne palestínski bojovníci v Sýrii podporovaní vládou a Ruskom. SOHR uviedla, že tvorili väčšinu obetí.

Tieto palestínske brigády bojujú v občianskej vojne po boku vládnych síl prezidenta Baššára al-Asada a nesúvisia s ozbrojeným krídlom Palestínskeho islamského džihádu, ktoré používa rovnaký názov, upozornila AP.

Pri druhom útoku Islamského štátu na základňu blízko Búkamálu, ktorý leží na východe krajiny v blízkosti hraníc s Irakom, zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení, uviedla ďalej SOHR.

IS v útokoch pokračuje

Napriek územnej porážke spred piatich rokov pokračujú spiace bunky organizácie IS, skrývajúce sa v rozľahlej sýrskej púšti, v útokoch predovšetkým proti provládnym silám a tiež jednotkám pod vedením Kurdov, spojencov Washingtonu.

Od začiatku tohto roka bolo podľa SOHR pri podobných útokoch, prepadoch a explóziách zo strany IS zabitých viac ako 268 vojakov a provládnych bojovníkov, najmä v provinciách Dajr az-Zaur, Homs a Rakka.

Organizácia IS získala v roku 2014 kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami Sýrie a Iraku, kde vyhlásila „chalífát“ a presadzovala svoj prísny výklad islamského práva šaría. V Iraku bol IS územne porazený v roku 2017, v Sýrii v roku 2019.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet