Na hlavný obsah

V Iráne sa ozvali explózie. Teherán nechystá odvetu, zahraničný pôvod útoku sa nepotvrdil

Hovorí sa skôr o infiltrácii, povedal pre Reuters iránsky činiteľ.

V Iráne sa ozvali explózie. Teherán nechystá odvetu, zahraničný pôvod útoku sa nepotvrdil
Nočný záber na hlavné mesto Iránu Teherán. Foto: Haydar Sahin / ANADOLU / Anadolu via AFP / Profimedia

Izraelský útok na Irán v piatok (19. 4.) skoro ráno podľa denníka The New York Times (NYT) zasiahol leteckú základňu blízko stredoiránskeho mesta Isfahán.

Iránske médiá informovali len o explóziách v dôsledku práce protivzdušnej obrany. Rozsah škôd zatiaľ nie je známy.

Blízkovýchodné krajiny v niektorých oblastiach dočasne pozastavili prevádzku letísk. Zdroj agentúry Reuters povedal, že Irán bezprostredne nechystá za nočný incident odvetu, keďže sa nepotvrdil jeho zahraničný pôvod.

„Zahraničný zdroj incidentu nebol potvrdený. Žiadny útok zvonku sme nezaznamenali a diskusia sa prikláňa skôr k infiltrácii ako k útoku,“ povedal Reuters vysokopostavený iránsky predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Politické vedenie Izraela aj jeho armáda ráno mlčali. Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir však zverejnil jednoslovný príspevok na sieti X v hebrejčine, v ktorom uviedol: „Chabé! „

Zrejme odštartovali z územia Iránu

Podľa NYT, ktorý sa odvoláva na informácie od dvojice izraelských a trojice iránskych činiteľov, išlo o útok malými dronmi, ktoré možno štartovali z územia Iránu.

Ďalšia skupina malých dronov bola podľa iránskych činiteľov zostrelená v oblasti mesta Tabríz na severozápade krajiny.

Iránske agentúry uviedli, že z oboch miest boli hlásené explózie. Jadrové zariadenia podľa nich zasiahnuté neboli. Že nie sú poškodené, potvrdila podľa Reuters aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Polooficiálna iránska agentúra Fars informovala o troch výbuchoch severozápadne od Isfahánu, neskôr napísala o troch dronoch, ktoré zostrelila protivzdušná obrana.

Jeden z vysokopostavených iránskych veliteľov podľa Reuters uviedol, že „hluk“ nad Isfahánom spôsobila protivzdušná obrana, ktorá sa zamerala na „jeden podozrivý objekt“.

Žiadne oficiálne správy o škodách zatiaľ nie sú. Iránski predstavitelia tvrdia, že k Iránu neboli vyslané žiadne strely.

USA sa na útoku nepodieľali

Televízia Fox News s odvolaním sa na vojenský zdroj oznámila, že išlo o „obmedzený útok“, na ktorom sa nepodieľali Spojené štáty, aj keď o ňom boli vopred informované.

Taktiež zdroj agentúry Reuters oboznámený so situáciou povedal, že USA dostali pred útokom upozornenie zo strany Izraela.

Rozsah útoku bagatelizujú

Vo väčšine oficiálnych komentárov a správ iránskych médií v súvislosti s incidentmi nepadla o Izraeli zmienka a iránski analytici a experti vo vysielaní štátnej televízie zjavne bagatelizovali rozsah útoku.

Jeden z nich povedal, že protivzdušná obrana v Isfaháne zostrelila miniatúrne bezpilotné lietadlá, ktoré vyslali „infiltrátori z územia Iránu“.

Irán minulý víkend prvýkrát priamo zaútočil na Izrael, keď naň vyslal vyše 300 rakiet a útočných dronov.

Izrael a jeho spojenci takmer všetky strely zlikvidovali, škody vznikli minimálne. Spojené štáty a ďalšie svetové mocnosti potom v minulých dňoch Izrael dôrazne nabádali, aby na útok nereagoval, prípadne nanajvýš zdržanlivo tak, aby zabránil ďalšej eskalácii napätia v regióne či vypuknutiu otvoreného konfliktu s jeho nepriateľom.

Iránsky útok bol reakciou na vzdušný úder na iránsky konzulát v Damasku, ktorý je pripisovaný Izraelu a pri ktorom 1. apríla zomrelo 16 ľudí, vrátane siedmich elitných príslušníkov iránskych revolučných gárd.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet