Na hlavný obsah

Plánujete hypotéku? Tu je 10 najčastejších prekážok, ktoré vám môžu jej vybavovanie skomplikovať

Niektoré vás možno prekvapia.

Plánujete hypotéku? Tu je 10 najčastejších prekážok, ktoré vám môžu jej vybavovanie skomplikovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Našli ste svoj byt alebo dom snov a tešíte sa, že si ho začnete čoskoro zariaďovať? Radosť vám môže prekaziť, ak vám zamietnu hypotéku. Najčastejším prekážkam pri vybavovaní hypotéky sme sa venovali v relácii RTVS Peniaze.

„Ľudia často stroskotajú na tom, že idú posledné mesiace na krátkodobú PN. Na toto by som určite klientov upozornil. Keď vedia, že budú kupovať nehnuteľnosť, tak, ak je to možné, by na PN nemali ísť vôbec,“ radí finančný sprostredkovateľ Peter Šesták.

Problémom môže byť aj stávkovanie. „Máme prípady z minulosti, kedy banka zamietla hypotéku práve preto, lebo klienti stávkovali,“ dodáva.

Výška hypotéky závisí od množstva ukazovateľov. „V prvom rade je to príjem, ďalej by som si všímal úverový bankový a nebankový register, voláme to aj úverová história,“ hovorí Šesták.

Prekážkou môže byť vek žiadateľa aj lokalita nehnuteľnosti

Ďalej je to dĺžka zamestnania alebo podnikania, rodinný stav – či je klient slobodný alebo hľadá hypotéku v páre. Banky posudzujú aj to, či má klient strednú alebo vysokú školu. Samostatnou kategóriou je aj stav nehnuteľnosti, či je pre banku vôbec založiteľná a aké sú tam vecné bremená, dodal Šesták.

Desať najčastejších prekážok pri vybavovaní hypotéky.
Desať najčastejších prekážok pri vybavovaní hypotéky.Foto: RTVS

Prekážkou pri vybavovaní hypotéky je aj, ak si klient platí prístup na sociálne siete s „nevhodným“ obsahom. To banka vyhodnocuje ako závislosť. Problematický môže byť aj vek, v prípade, ak je žiadateľ starší ako 40 rokov, neplatenie účtov, nevhodná nehnuteľnosť, jej stav, lokalita alebo bremená.

Prekážkou môže byť aj to, ak o hypotéku žiada klient sám, nemá trvalý pobyt na Slovensku, má krátkodobý pracovný príjem alebo pracuje na dohodu. Problémom sú aj neoficiálne peniaze, keď klient pracuje za minimálnu mzdu a ostatné peniaze mu zamestnávateľ vypláca takpovediac na ruku.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika