Na hlavný obsah

Hypotéka či podnájom? Zisťovali sme, či sa mladým oplatí kúpiť nehnuteľnosť teraz, alebo neskôr

Spotrebné úvery nie sú určené na financovanie nehnuteľnosti.

Hypotéka či podnájom? Zisťovali sme, či sa mladým oplatí kúpiť nehnuteľnosť teraz, alebo neskôr
Ilustračná snímka mladého páru. Foto: RTVS

Mnohí ľudia sa pýtajú, či sa viac vyplatí kúpiť nehnuteľnosť teraz, alebo neskôr. Na to sme sa spoločne pozreli v relácii RTVS Peniaze.

„S Máriom sme spolu štyri roky. Popri vysokej škole, ktorú tento rok končíme, sme celý čas pracovali a teraz rozmýšľame, čo ďalej. Že či sa viac oplatí hypotéka, alebo podnájom. Či máme ešte našetriť nejaké financie a zobrať hypotéku, alebo ísť do podnájmu,“ uviedol mladý pár.

Mladému páru sa podarilo našetriť 10-tisíc eur. Oslovila ich novostavba, ktorej cena je 170-tisíc.

„Banky štandardne poskytujú hypotéky do výšky 80 percent z ceny nehnuteľnosti. To znamená, že stačí mať 20 percent vlastných zdrojov z tejto ceny. Tomuto mladému páru by sme odporúčali získať dodatočné prostriedky, ktoré im chýbajú do tých 20 percent z ceny nehnuteľnosti. Napríklad od blízkych známych,“ informovala PR manažérka 365.invest Katarína Dubeňová.

„V prípade, ak by mali túto sumu, splátka by vychádzala okolo 650 eur mesačne. Vo všeobecnosti dofinancovanie hypotéky spotrebným úverom odporúčame dobre zvážiť. Takéto financovanie by mohlo byť na hrane ich možností. V tomto prípade by celková splátka mohla vyjsť až na sumu okolo 950 eur,“ dodala.

Spotrebný úver

Spotrebné úvery sú skôr určené na pokrytie nákladov spojených so zariaďovaním domácnosti a nie na financovanie nehnuteľnosti.

„Pokiaľ by sa mladému páru neporadilo získať dodatočné finančné prostriedky, lepšou možnosťou, ako získanie spotrebného úveru, vidíme v dočasnom bývaní v podnájme. Priemerná výška podnájmu v rámci dvojizbového bytu v Bratislave vychádza okolo 650 eur mesačne. Čiže 350 eur a viac by sme odporúčali takémuto páru šetriť. Majú zároveň možnosť vyskúšať si, či dokážu zvládnuť takúto výšku splátky,“ skonštatovala Dubeňová.

„Jednoznačne posúdiť túto situáciu je pomerne komplikované a do finálneho rozhodnutia vstupuje informácia o výške príjmu tohto mladého páru, ktorá bude rozhodujúca a my touto informáciou momentálne nedisponujeme,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika