Na hlavný obsah

Po tom, čo Slovenská pošta zrušila množstvo prevádzok, prichádza s novou službou

Hľadá preto partnerov s priestormi.

Po tom, čo Slovenská pošta zrušila množstvo prevádzok, prichádza s novou službou
Ilustračná snímka poštovej schránky. Foto: RTVS

Slovenská pošta hľadá partnerov s priestormi, kde by mohla zákazníkom cez službu Pošta Point doručovať balíky. Takýchto bodov zatiaľ našla 70. Sú medzi nimi aj medzi menšie obce, v ktorých pred niekoľkými rokmi zrušila svoje kamenné prevádzky.

Pošta v Čifároch v Nitrianskom okrese je už tri roky minulosťou. Podľa miestnych chýba najmä starším ľudom. V rovnakej situácii sú aj obyvatelia Malých Chyndíc. Najbližšiu poštu majú vzdialenú štyri kilometre. Menšie balíky im nosí doručovateľ.

Ako vyzerá nová služba Slovenskej pošty zisťovali v Správach RTVS z regiónov redaktori Marína Opálková a Miroslav Lyko:

Vyzdvihnutie balíkov do 30 kilogramov doručovaných poštou by už od minulého týždňa nemal byť problém pre ľudí v Čake pri Nových Zámkoch. Na obecnom úrade zriadila svoj Pošta Point. Podmienkou bol vlastný skladový priestor, internetové pripojenie a parkovanie v blízkosti prevádzky.

„Ľudia prídu, buď majú tak, že zásielka je už zaplatená, že sa len vydá, alebo s tým, že aj uhradia poplatok za zásielku,“ vysvetlila zamestnankyňa Obecného úradu v Čake Terézia Hlavlíková.

Hoci bude pošta svojmu zmluvnému partnerovi za to platiť, stále je to pre ňu, podľa jej hovorcu, úspornejšie ako prevádzka kamennej pobočky. Zatiaľ majú takýchto partnerov po Slovensku 70. Zákazníkom, najmä v malých obciach, chcú vrátiť aj ďalšie služby.

„Vrátane podávania listových a balíkových zásielok, vyberania a výplaty poštových poukazov, sociálnych dávok,“ informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi. Vhodným priestorom na to môže byť napríklad miestny obchod.

Slovenská pošta má aktuálne takmer 1 400 kamenných prevádzok. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb nateraz neeviduje žiadnu žiadosť pošty na zrušenie niektorej z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko