Na hlavný obsah

Polícia vyšetruje útok nožom v chráme pri Sydney ako teroristický čin. Incident vyvolal v komunite nepokoje

Polícia útočníka poznala, ale nebol vedený na žiadnom zozname potenciálnych teroristov.

Polícia vyšetruje útok nožom v chráme pri Sydney ako teroristický čin. Incident vyvolal v komunite nepokoje
Policajná hliadka pred kostolom Krista Dobrého pastiera na predmestí Wakely v západnej časti austrálskeho Sydney. Foto: TASR/AP

Austrálska polícia označila pondelkový (15. 4.) útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

„Po zvážení všetkých materiálov konštatujem, že išlo o teroristický incident,“ uviedla policajná komisárka Nového Južného Walesu Karen Webbová s tým, že útok považujú za prejav nábožensky motivovaného extrémizmu.

Polícia podľa nej podozrivého poznala, ale nebol vedený na žiadnom zozname potenciálnych teroristov.

Austrálske médiá informovali, že pred Chrámom Dobrého pastiera sa po útoku zhromaždil dav ľudí, pričom niektorí útočili na kostol i na vozidlá zasahujúcej záchrannej služby.

Dav poškodil 20 policajných vozidiel

Podľa stanice Sky news sa pri potýčkach zranili najmenej dvaja policajti, ktorých tiež previezli do nemocnice. Webbová spresnila, že dav poškodil 20 policajných vozidiel.

Scéna útoku bola natočená a odvysielaná naživo na youtubovom kanáli asýrskej cirkvi, ktorá práve vysielala svoju bohoslužbu.

Na záberoch vidno muža, ktorý sa približuje k oltáru, dvíha pravú ruku a biskupa niekoľkokrát bodne nožom, čo medzi veriacimi vyvolalo paniku a krik. Na pomoc mu pribehlo viacero ľudí. Niekoľko z nich sa pri tom zranilo.

AFP dodala, že sydneyská štvrť Wakeley, kde sa útok odohral, je centrom malej komunity asýrskych kresťanov, z ktorých mnohí utiekli do Austrálie pred prenasledovaním a vojnou v Iraku a Sýrii.

K útoku vo Wakeley došlo len niekoľko dní po tom, čo bolo v nákupnom centre v Sydney zabitých šesť ľudí. Útočníka neskôr zastrelila policajtka. Podľa AFP neexistuje žiadny náznak, že tieto dve udalosti navzájom súvisia.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet