Na hlavný obsah

Prehľad informácií o zamestnancoch v štátnej správe: Nové registre vláde ukážu, kde je ľudí priveľa či primálo

Novinku víta aj opozícia.

Prehľad informácií o zamestnancoch v štátnej správe: Nové registre vláde ukážu, kde je ľudí priveľa či primálo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úrad vlády získa prehľad o tom, kde je v štátnej správe prebytok ľudí, koľko zarábajú a naopak, ktoré služobné úrady treba personálne posilniť. Umožniť by to mali nové registre zamestnancov a pracovných miest v štátnej správe. Novinku víta aj opozícia.

Ešte v roku 2017, keď začal platiť Zákon o štátnej službe, vznikol aj Centrálny informačný systém. Ten však fungoval len v pilotnom režime a Úradu vlády neposkytoval dokonalý prehľad o stave zamestnancov v štátnej správe. Preto vzniknú nové registre.

„Pôjde o register štátnozamestnaneckých miest a register štátnych zamestnancov. Ide o systém, ktorý sa snažíme budovať už niekoľko rokov na to, aby sme mohli kvalitne manažovať ľudské zdroje v celej štátnej správe. Nakoľko centrálny informačný systém bude využívaný 215 služobnými úradmi na celom Slovensku,“ informovala zástupkyňa vedúceho Úradu vlády SR Tatiana Janečková.

Čo poskytnú vláde nové registre zamestnancov a pracovných miest v štátnej správe zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Monika Maťová:

Len pred pár dňami avizoval prepúšťanie v štátnej správe premiér Robert Fico. Podľa jeho odhadov príde o prácu 30 percent štátnych zamestnancov. Novinky v informačnom systéme poskytnú úradu vlády presné informácie o zamestnanosti v štátnej správe. Podpredseda opozičnej strany Sloboda a solidarita hovorí, že návrh v parlamente podporia.

„Je veľmi potrebné, aby štát vedel, koľko zamestnancov má, v akej štruktúre, v akých znalostiach. A napríklad aj vôbec to, že či sú tie tabuľkové miesta voľné alebo obsadené. Keď bude register bude jasné, koľko zamestnancov v každom mesiaci je reálnych, tak sa dajú ušetriť. Som presvedčený, že desiatky miliónov eur,“ povedal podpredseda strany SaS Marián Viskupič.

Úrad vlády ponúka príležitosť aj absolventom. Ak budú mať absolventi záujem o prácu v štátnej správe, môžu sa zaregistrovať. „Nebude už povinnosť organizovať hromadné výberové konania, ale služobný úrad si vyberie zo zoznamu absolventov ľudí,“ pokračovala Janečková.

„Je toto jeden zo spôsobov, ako mladých ľudí prilákať do verejnej sféry,“ dodala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová. Doteraz stál informačný systém 3,5 milióna eur. Financovaný bol z eurofondov. Zmeny v zákone o centrálnom informačnom systéme musí schváliť parlament.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko