Na hlavný obsah

Premiér R. Fico odmietol nový migračný pakt EÚ. Opatrenia označil za diktát

Prirovnal ho k skoršej myšlienke zavedenia kvót na povinné prerozdeľovanie migrantov.

Premiér R. Fico odmietol nový migračný pakt EÚ. Opatrenia označil za diktát
Premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v utorok (16. 4.) odmietol nový migračný pakt, ktorý minulý týždeň schválil Európsky parlament.

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

„Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, že každá krajina má mať možnosť sa sama rozhodnúť, ako pomôže,“ povedal Fico k schválenej úprave.

Prirovnal ju k skoršej myšlienke zavedenia kvót na povinné prerozdeľovanie migrantov medzi členské krajiny európskeho bloku.

Podľa Fica vládna koalícia zrejme nepodporí opatrenia z migračného paktu. „S vysokou pravdepodobnosťou celá vládna koalícia nebude súhlasiť na pôde parlamentu s týmto legislatívnym balíkom,“ povedal premiér po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Jurajom Blanárom (Smer-SD).

Fico zopakoval, že jeho terajšia vláda plánuje presadzovať „suverénnu zahraničnú politiku“ orientovanú na všetky štyri svetové strany.

„Naši partneri boli zvyknutí na servilné správanie predchádzajúcich vlád a na to, že o čokoľvek Slovensko požiadali, tak to dostali. My sme suverénna krajina,“ vyhlásil Fico. Informoval tiež napríklad o pripravovanej návšteve Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko