Na hlavný obsah

Slovensko odmieta nový migračný pakt Európskej únie. Proti je aj Poľsko, Maďari hovoria o pozývacom liste pre migrantov

Týka sa povinného prerozdeľovania nelegálnych utečencov.

Slovensko odmieta nový migračný pakt Európskej únie. Proti je aj Poľsko, Maďari hovoria o pozývacom liste pre migrantov
Ilustračná snímka migrantov. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko odmieta novú migračnú a azylovú politiku Európskej únie (EÚ). Týka sa povinného prerozdeľovania nelegálnych utečencov.

Podľa slovenskej diplomacie by sa mali štáty samy rozhodnúť, akú formu pomoci zvolia. A to bez príkazu povinného finančného či materiálneho príspevku.

„Nelegálna migrácia je obrovská výzva, ktorej EÚ čelí. Našou povinnosťou je riešiť ju predovšetkým v súlade so suverénnymi záujmami našej vlasti,“ povedal minister zahraničných veci SR Juraj Blanár (Smer-SD).

Podľa neho si treba otvorene priznať, že ochrana schengenského priestoru proti nelegálnej migrácii nie je dostatočná.

„A nový migračný pakt tento problém nevyrieši. Opakujeme, že sa treba sústrediť na posilnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ a rovnako na intervencie a opatrenia v krajinách, odkiaľ nelegálna migrácia prichádza,“ dodal.

Stanovisko ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára sme priniesli aj v televíznych Správach RTVS:

Nesúhlasí Poľsko ani Maďarsko

Ani Poľsko nesúhlasí s mechanizmom EÚ na premiestňovanie migrantov, tvrdí to premiér Donald Tusk. Proti je aj organizácia Amnesty International. Naopak, za je Nemecko.

No a v Budapešti hodnotia novú migračnú politiku ako pozývací list pre nelegálnych migrantov. Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szíjjártó skonštatoval, že migračný pakt dáva prakticky zelenú nelegálnej migrácii smerujúcej do Európy.

Podľa neho sa Západoeurópania vzdali obrany svojej identity a pustili nelegálnych migrantov, čím vznikla dvojitá spoločnosť a zvýšila sa teroristická hrozba.

Maďarsko sa pod žiadnym nátlakom nevzdá ani fyzickej, ani právnej hraničnej uzávery, čiže neumožní, aby nelegálni migranti vkročili do krajiny.

To znamená, že maďarská vláda sa v žiadnom prípade nevzdá známeho protimigračného plotu na južných hraniciach, a naďalej trvá na tom, aby do krajiny vstupovali iba tí, ktorí o to požiadajú na veľvyslanectve v Belehrade, a bude ich žiadosť posúdená pozitívne.

Tento postoj zastáva Budapešť takmer od začiatku diskusií o pakte. Dá sa očakávať, že ho odmietne aj maďarský parlament. Potom bude musieť čeliť vláda konaniu pre neplnenie záväzkov, ktoré môže vyústiť do finančnej pokuty

Postoju Maďarska k európskemu migračnému paktu sa v Správach RTVS venoval redaktor Gregor Martin Papucsek:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko