Na hlavný obsah

Približne raz za polstoročie zasiahne svet pandémia. Vedci priblížili, ktoré ochorenie môže spôsobiť tú ďalšiu

Pravdepodobnosť pandémie s podobným dopadom ako COVID-19 je podľa vedcov približne 1:50.

Približne raz za polstoročie zasiahne svet pandémia. Vedci priblížili, ktoré ochorenie môže spôsobiť tú ďalšiu
Pacienti na covidovom oddelení. Foto: TASR/AP

Podľa popredných svetových odborníkov na infekčné choroby bude najpravdepodobnejšou príčinou ďalšej pandémie chrípka. Upozornil na to portál ČT24.

Koncom apríla sa v Barcelone uskutoční svetový kongres epidemiológov a odborníkov na infekčné choroby.

Účastníci už boli požiadaní, aby zoradili možné pandemické hrozby podľa toho, aká je ich pravdepodobnosť. Pred konferenciou boli výsledky uverejnené v odbornom časopise Travel Medicine and Infectious Disease.

Chrípku označili za chorobu s najväčším pandemickým potenciálom, 57 percent odborníkov ju uviedlo na prvom mieste zoznamu a 17 percent na druhom mieste.

Na druhom mieste sa umiestnila „choroba X“ (21 percent vedcov) a na treťom mieste sa umiestnilo ochorenie COVID-19 (8 percent vedcov).

Choroba X je choroba, ktorá ešte neexistuje, alebo zatiaľ vedcami a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) nepopísaný patogén, ktorý sa ešte môže objaviť. Pred rokom 2019 by sa covid mohol označiť ako choroba X.

Vírus krymsko-konžskej hemoragickej horúčky a vírus eboly sa umiestnili zhodne na štvrtom a piatom mieste (obe označilo 1,6 percenta odborníkov). Na ďalších miestach skončili vírus nipah, henipavírus a vírus horúčky údolia Rift

Približne raz za polstoročie zasiahne svet pandémia

Z výskumu uverejneného v roku 2022 vyplynulo, že približne raz za polstoročie zasiahne svet pandémia. Uvádza, že pravdepodobnosť pandémie s podobným dopadom ako COVID-19 je približne 1:50 v danom roku.

Web ČT24 pripomína, že to znamená, že celoživotná pravdepodobnosť, že niekto, kto číta tento článok, zažije pandémiu podobnú covidu, je približne 38 percent. K tomuto zvyšujúcemu sa riziku významne prispievajú zmeny životného prostredia.

Odborníci mohli zoradiť 14 patogénov (13 skutočných patogénov a chorobu X) podľa ich vnímaného rizika a tiež navrhnúť patogény, ktoré neboli na predloženom zozname. Každý patogén dostal skóre na základe svojho poradia. Celkovo autori štúdie dostali 187 odpovedí od odborníkov na infekčné choroby z 57 rôznych krajín.

Každú zimu máme chrípkovú sezónu

Chrípka teda zostáva najväčšou pandemickou hrozbou. „Každú zimu máme chrípkovú sezónu,“ povedali výskumníci.

„Dalo by sa povedať, že to znamená, že každú zimu sú malé pandémie. Sú viac-menej pod kontrolou, pretože rôzne kmene nie sú dostatočne virulentné. Napriek tomu sa každú sezónu príslušné kmene menia, čo je dôvod, prečo môžeme chrípku dostať niekoľkokrát za život a prečo sa vakcíny z roka na rok menia. Ak sa nový kmeň stane virulentnejším, môžeme stratiť kontrolu,“ uzavreli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet