Na hlavný obsah

Prípadov čierneho kašľa na Slovensku pribúda. Dieťaťu môže kašeľ znemožniť jesť aj piť, varuje primár

Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie.

Prípadov čierneho kašľa na Slovensku pribúda. Dieťaťu môže kašeľ znemožniť jesť aj piť, varuje primár
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa. Dodnes naň ochorelo 390 ľudí. Vlani za celý rok 220. Epidémia a zatváranie škôl zatiaľ nehrozia. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie, momentálne však chýbajú niektoré druhy vakcín.

Od začiatku roka doviezli len na urgentný príjem v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave šesť detí so závažným priebehom čierneho kašľa.

„Kašľanie pri tomto ochorení je také, že rodičia také doteraz nevideli. Je nesmierne masívne, veľmi unavujúce, obťažujúce, znemožňujúce dieťaťu rozprávať, jesť, piť. Pokiaľ je tam dusivý moment, pacient potrebuje záchrannú zdravotnú službu,“ vysvetlil primár oddelenia detského urgentného príjmu NÚDCH Bratislava Marcel Brenner.

„Od začiatku roka máme hlásených 38 hospitalizovaných pacientov s čiernym kašľom, z toho jedenásť je práve tých nula ročných detí,“ priblížila hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Nárastu prípadov čierneho kašľa na Slovensku sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

„Bábätká vieme zaočkovať proti čiernemu kašľu až v treťom mesiaci života. To bábätko dovtedy, ako sa zaočkuje, sa chráni iba prenesenými protilátkami placentou od matky. A pokiaľ má tá matka protilátok málo, má málo protilátok aj dieťa,“ vysvetlila hlavná odborníčka pre primárnu medicínu Elena Prokopová.

Z toho dôvodu lekári odporúčajú tehotným ženám, aby sa dali zaočkovať. „Čierny kašeľ je nebezpečný v tom, že u detí, ktoré to ochorenie neprekonali alebo proti nemu nie sú zaočkované, ide o tak závažné ochorenie, že môže končiť smrťou,“ uviedla Prokopová.

Nedostupnosť vakcín

Mnohí ľudia majú o očkovanie záujem, no vakcíny, napríklad pre 13-ročné deti, už od minulého roku nie sú dostupné.

„Pri niektorých druhoch sa hlási dovoz týchto vakcín na Slovensko v priebehu mája, pri iných až v októbri,“ povedala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Ľudia, ktorí sa nezaočkovali, by mali pozorne sledovať svoj stav. Čierny kašeľ má podľa lekárky na začiatku príznaky ako chrípka. Slzenie očí, plný nos, potom nepríjemný štekavý kašeľ, ktorý trvá približne sto dní a je vysoko nákazlivý.

„Ak má v rodine niekto čierny kašeľ a má doma dieťa mladšie ako šesť mesiacov alebo dieťa, ktoré nie je zaočkované prípadne človeka, ktorý je chronicky chorý, je dôležité na to myslieť a týchto pacientov liečiť antibiotikami,“ vysvetlila primárka kliniky detskej pneumológie Iveta Neuschlová.

Podľa lekárov môže čierny kašeľ dostať aj človek, ktorý bol zaočkovaný, priebeh ochorenia však uňho bude menej závažný.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko