Na hlavný obsah

Prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka, sa vzdali funkcie

Prokurátor nevyhovel ich žiadosti na preloženie.

Prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka, sa vzdali funkcie
Na snímke zľava prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš. Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák

Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš odstúpia z postov prokurátorov. Pred súdom spoločne dozorovali napríklad prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) im generálny prokurátor nevyhovel, keď žiadali o preloženie na krajskú prokuratúru v Žiline.

Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice nie je uzavretý ani po viac ako šiestich rokoch. Vo veci bude už po druhýkrát rozhodovať Najvyšší súd SR. Pred ním však budú prípad dozorovať noví prokurátori.

„Mrzí ma, že odchádzam z prokuratúry po 20 rokoch. Od zrušenia ÚŠP sme ja ani kolega nemali a necítili zo strany generálneho prokurátora nejakú aktivitu či vôbec komunikáciu k nášmu ďalšiemu pôsobeniu,“ priblížil bývalý prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

Odchodu prokurátorov sa v Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Žilinka nevyhovel ich žiadosti

Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš končia na prokuratúre aj preto, že generálny prokurátor Maroš Žilinka nevyhovel ich žiadosti. Po zrušení ÚŠP požadovali preradenie na Krajskú prokuratúru v Žiline.

„Prokurátori zo zrušeného ÚŠP sa preradili na útvary, s ktorými nemajú absolútne žiadnu skúsenosť. Bol to prejav pomsty zo strany vedenia Generálnej prokuratúry SR,“ povedal bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Generálna prokuratúra nebude personálne záležitosti a rozhodnutia prokurátorov riešiť cez médiá,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Posun uzavretia prípadu

Spis v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a objednávky vrážd trojice prokurátorov má takmer 40-tisíc strán. Zmena prokurátorov môže podľa exministra spravodlivosti Viliama Karasa (KDH) posunúť uzavretie prípadu o mesiace.

„Pre každý proces, ak dôjde k zmene či už obhajcu alebo prokurátora, tak to znamená prieťah v tom, že musí dôjsť k novému naštudovaniu si veci,“ vysvetlil Karas.

Súčasný minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) sa o prípad Jána Kuciaka neobáva, zmeny prokurátorov v kauzách sú podľa neho pomerne bežné.

„Máme tu dosť renomovaných a fundovaných prokurátorov aj krajských prokuratúr, aj generálnej prokuratúry, ktorí budú spôsobilí aj ďalej dozorovať tieto spisy,“ povedal. Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš definitívne skončia ako prokurátori k 30. júnu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko