Na hlavný obsah

R. Fico a T. Gašpar chcú zasiahnuť voči sudcom Najvyššieho súdu. Toto sme tu už mali, reagovala M. Kolíková

Sudca Kliment hovorí o útoku na nezávislosť.

R. Fico a T. Gašpar chcú zasiahnuť voči sudcom Najvyššieho súdu. Toto sme tu už mali, reagovala M. Kolíková
Zľava Tibor Gašpar, Robert Fico a Mária Kolíková. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský, koláž RTVS

Premiér Robert Fico a predseda branno-bezpečnostného výboru Tibor Gašpar (Obaja Smer-SD) pri návšteve ministerstva spravodlivosti avizovali zásahy voči sudcom Najvyššieho súdu.

Ide o sudcov, ktorí rozhodovali vo viacerých kauzách, ktoré Smeru prekážali. Najmä sudca Juraj Kliment a ďalší členovia jeho senátu Peter Štifta a Peter Hattala. Tiborovi Gašparovi sa nepáčilo, že advokát Marek Para skončil vo väzbe. Para je zároveň aj poradcom premiéra.

„Zbor poradcov, ktorý mám vytvorený, veľmi pozorne sleduje vývoj, pokiaľ ide o rozhodnutia príslušných orgánov v týchto otázkach. My sme dnes položili pánovi ministrovi veľmi legitímnu a jednoduchú otázku: Ako je možné, že najčastejšie porušujúcim útvarom, pokiaľ ide o porušovanie ľudských práv na Slovensku, je jeden zo senátov Najvyššieho súdu SR?“ spýtal sa premiér.

Sudca Kliment označil Ficove a Gašparove vyhlásenie za „priamy, ničím nepodložený útok na nezávislosť súdnej moci“. Vyzval členov súdnej rady, predsedu Najvyššieho súdu a aj všetkých sudcov, aby sa dôrazne ohradili proti takýmto vyhrážkam.

Avizovaným zásahom proti sudcom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Ataky sú nebezpečné, reagoval šéf Najvyššieho súdu

Reagoval aj predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Uviedol, že verejné ataky na sudcov vrátane sudcov Najvyššieho súdu SR pre ich rozhodovaciu činnosť sú neprípustné a mimoriadne nebezpečné.

Pri verejných vyhláseniach, ktoré môžu poškodiť meno celého súdu a sudcovského stavu, preto Šikuta vyzýva na zdržanlivosť.

„Opätovne pripomína, že v prípade, že ktokoľvek disponuje dôkazmi o nezákonnom konaní, a to aj konaní sudcu, mal by postupovať v zmysle zákona, a teda oznámiť tieto okolnosti orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Na vyjadrenia premiéra zareagovala aj poslankyňa SaS Mária Kolíková. Tá tvrdí, že z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom a rezort obhajoby trestne stíhaných osôb.

„Toto, čo sa dnes udialo na ministerstve spravodlivosti, sme tu už mali. Presne si pamätám návrhy, ktoré robil Štefan Harabin. Pred tým, ako podal akýkoľvek návrh, urobil maximum pre to, aby zničil povesť sudcom, ktorých chcel z justície jednoducho odstrániť. Vtedy mal, bohužiaľ, aj nástroj, ktorý mohol okamžite použiť, a to je zastaviť týmto sudcom akúkoľvek činnosť. Toto, našťastie, dnes rezort spravodlivosti nemá,“ povedala exministerka.

„Z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom, rezort obhajoby trestne stíhaných osôb, ktoré sú blízke Robertovi Ficovi. Toto je teraz miesto, ktoré by mal byť rezort spravodlivosti ale všetko o čom by mal byť, tak dnes bolo popreté,“ pokračovala Kolíková.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko