Na hlavný obsah

Európska komisia žiada Slovensko o vysvetlenie. Situácia je mimoriadne vážna, upozornil exminister investícií

Slovensko by mohlo prísť o eurofondy.

Európska komisia žiada Slovensko o vysvetlenie. Situácia je mimoriadne vážna, upozornil exminister investícií
Na ilustračnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) žiada vysvetlenie, kde skončili prokurátori po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry a prečo ich odstavili od káuz. Slovensku takisto pripomína, že sa zaviazalo špeciálnu prokuratúru zachovať ako záruku, aby sa nerozkrádali peniaze z plánu obnovy.

List EK adresovaný vicepremiérovi zodpovednému za plán obnovy Petrovi Kmecovi získal Denník N. Týka sa aj politicky citlivých káuz. Brusel sa zaujíma o záruky, že prokurátorom po zániku špeciálnej prokuratúry naozaj ostanú sľúbené prípady. Kmec Denníku N potvrdil, že na list zatiaľ neodpovedali.

Bývalý minister investícií Peter Balík si myslí, že situácia je mimoriadne vážna. „List poukazuje na to, že dohodnuté pravidlá sa zo strany SR nedodržiavajú a preto sme už v poradí asi tretí alebo štvrtý veľmi vážny, seriózny list od EK obdržali. Na základe tohto listu možno konštatovať, že situácia je mimoriadne vážna,“ dodal.

Pozrite si celý rozhovor s Petrom Balíkom, ktorý vysvetlil aktuálnu situáciu medzi Slovenskom a Európskou komisiou v relácii RTVS Aktuálne :24:

Podľa Balíka začalo Slovensko od roku 2007 prvýkrát plnohodnotne čerpať štandardné eurofondy a už viackrát vykázalo problémové korupčné kauzy, napríklad Dobytkár alebo zneužívanie operačného programu výskumu a inovácie vtedajšou stranou SNS na ministerstve školstva.

Pripomenul aj pochybné tendre pri rekonštrukcii nemocníc v rokoch 2007 až 2013. „Skúsenosti EK s našou krajinou nie sú pozitívne, a preto si preventívne zadefinovala podmienky v rámci plánu obnovy a odolnosti, aby predišla takýmto kauzám v budúcnosti,“ vysvetlil Peter Balík.

Podľa bývalého ministra zo šiestich miliárd eur z plánu obnovy máme v štátnom rozpočte dve miliardy. Zvyšok má na Slovensko plynúť do roku 2026. „Ja osobne si myslím, že najpravdepodobnejšie je, že sa pozastaví vyplatenie zvyšku, aj keď EK má páky a nástroje na to, aby nám odobrala celý balík šiestich miliárd eur,“ povedal Balík.

Pokiaľ EK pozastaví plán obnovy, realizácia mnohých projektov sa bude musieť uskutočniť zo štátneho rozpočtu, upozornil Balík. Spomenul napríklad výstavby či rekonštrukcie nemocníc aj škôl.

Kritika opozície

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť.

Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Reagovali tak na list, ktorý mala EK poslať slovenskej vláde.

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur. „Je to zodpovednosť tejto vlády Roberta Fica,“ zdôraznil.

Namiesto toho, aby premiér okamžite robil všetko pre záchranu európskych peňazí, natáča podľa neho videá a uráža všetkých okolo seba.

PS tiež odmieta slová premiéra o zastavení eurofondov ako o možnom „treste Západu“ za nezvolenie Ivana Korčoka za prezidenta. Poukazujú, že list prišiel ešte pred zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu.

Podľa Remišovej je z listu zrejmé, že komisia má veľmi podrobný prehľad o tom, čo sa na Slovensku deje. „EK v skratke pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne skontrolovať, či sa európske peniaze nerozkrádajú,“ vyhlásila bývalá vicepremiérka.

Upozornila na otázky EK týkajúce sa zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších zmien v trestnej politike.

Na schôdzi parlamentu chce navrhnúť uznesenie, ktorým NR SR požiada vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca a ministra investícií Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) o správu o krokoch na ochranu európskych peňazí, poskytnutie plného znenia odpovedí komisii a predstavenie konkrétnych krokov k náprave.

Demokrati poslali premiérovi list

Mimoparlamentná strana Demokrati doručila premiérovi list, ktorým ho žiada, aby jasne, komplexne a okamžite informoval verejnosť, aké kroky ide podniknúť, aby Slovensku neboli zastavené eurofondy a financie z plánu obnovy.

Ako vysvetlila hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková, strana tak opakovane reaguje na informácie z Európskej komisie, ktorá chce stopnúť financie pre nebezpečné konanie vlády SR, najmä v súvislosti so zmenami v trestnom kódexe.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok kritiku odmieta. Stranu PS obvinil zo snahy škodiť Slovensku v Európe a zahraničí na základe klamstiev, ktoré do Bruselu posielajú. „My s EK komunikujeme na pracovnej úrovni a všetky tieto klamstvá, ktoré PS v Európskom parlamente šíri, samozrejme vyvraciame,“ povedal v relácii RTVS Rádiožurnál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko