Na hlavný obsah

R. Raši o komplikáciách s jeho vymenovaním na post šéfa parlamentu: Problém je, že A. Danko by rád videl na tejto pozícii seba

Raši o tomto probléme s Dankom nehovoril.

R. Raši o komplikáciách s jeho vymenovaním na post šéfa parlamentu: Problém je, že A. Danko by rád videl na tejto pozícii seba
Richard Raši v RTVS Foto: RTVS

Vedenie koaličného Hlasu-SD rozhodlo, že kandidátom strany na post predsedu parlamentu bude Richard Raši (Hlas-SD), ktorý v súčasnosti pôsobí ako minister investícií. Raši to potvrdil v relácii RTVS Sobotné dialógy, kde bol hosťom spoločne so šéfom KDH Milanom Majerským. Minister priznal, že proces komplikujú poslanci pod vedením šéfa koaličnej SNS Andreja Danka.

„Ako viete, Peter Pellegrini avizoval, že navrhne mňa alebo Denisu Sakovú. Pani ministerka hospodárstva sa rozhodla, že chce pokračovať vo svojom rezorte, čiže tým kandidátom som ja, ale čo bude, uvidíme,“ uviedol Raši.

Diskusnú reláciu Sobotné dialógy vo večerných Správach RTVS zmonitorovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Minister investícií doplnil, že do volieb do európskeho parlamentu, respektíve do menovania predsedu Hlasu, súčasného šéfa parlamentu a súčasne víťaza prezidentských volieb Petra Pellegriniho do funkcie hlavy štátu „sa toho veľa neudeje“.

Raši priznal, že jeho nomináciu na post predsedu parlamentu akceptuje premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico, chýba však podpora poslancov pod vedením Andreja Danka. „Takže keď k menovaniu nového predsedu parlamentu nedochádza, je to preto, že nám chýba podpora poslancov pod vedením Andreja Danka,“ vysvetlil. Preto hovorím, že sa k tejto situácii musíme vrátiť po eurovoľbách, kde je pán Danko lídrom eurokandidátky, vyjadril sa Raši.

Koaličná zmluva hovorí jasne

Majerský predpokladá, že poslanci KDH v hlasovaní o novom predsedovi parlamentu podporia Rašiho, zdôraznil však, že nejde o žiadny „bianko šek“. Dúfa, že návrh na nového predsedu Národnej rady SR bude predložený v čo najkratšom čase. Zároveň poprel, že by sa KDH chystalo podporiť akéhokoľvek kandidáta koalície.

Majerský priznal, že na spôsob vedenia parlamentu Petrom Pellegrinim sa hnutie v minulosti sťažovalo. „Urobme hrubú čiaru, Slovensko potrebuje naozaj pokoj,“ uzavrel.

Raši priblížil, že problémom pri chýbajúcej podpore zo strany Dankových poslancov nie je nominácia jeho osoby. „Andrej Danko so mnou určite žiaden problém nemá. Tým problémom je, že Andrej Danko by rád videl na tejto pozícii seba, ale koaličná zmluva hovorí o niečom inom,“ zdôraznil s tým, že definitívnym stanoviskom strany Hlas je, že koaličná zmluva sa určite otvárať nebude.

Raši o tomto probléme s Andrejom Dankom nehovoril a podľa svojich slov ani „necíti žiaden stres“. Raši zdôraznil, že poslanci za stranu Hlas sú presvedčení, že parlamentné pomery, na základe ktorých vznikla koaličná zmluva, sa nijako nezmenili. „V koaličnej zmluve máme jasne zadefinované, ktoré pozície komu patria, vrátane predsedu parlamentu,“ uistil.

KDH podľa Majerského neuzavrelo žiadne dohody

KDH sa pri otázke medveďa na Slovensku dohodlo s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom na podpore zákona, ktorý upravuje odstrel medveďov a následne zahlasovalo za zákon z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) týkajúci sa 13. dôchodkov. V tejto súvislosti Majerský poprel, že by KDH uzavrelo s kýmkoľvek akúkoľvek zmluvu.

Ak premiér Fico KDH prizve ku kultúrno-etickým témam, podľa Majerského bude hnutie pracovať tak, aby presadilo svoj program v prospech občanov. Majerský sa vyjadril, že ak by prišli „otázky života a smrti“, ktoré by boli hodnotové a dobre pripravené, tak ich hnutie v hlasovaní podporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko