Na hlavný obsah

Robert Fico chce SNS ukázať, že je nahraditeľná, hodnotí politológ aktuálny záujem Smeru o KDH

Premiér začal po prezidentských voľbách prejavovať väčší záujem o KDH.

Robert Fico chce SNS ukázať, že je nahraditeľná, hodnotí politológ aktuálny záujem Smeru o KDH
Vľavo premiér Robert Fico a vpravo predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR/koláž RTVS

Premiér Robert Fico aj ďalší vládni politici začali po prezidentských voľbách prejavovať väčší záujem o opozičné Kresťanskodemokratické hnutie. KDH sa najskôr dohodlo s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom na podpore zákona, ktorý upravuje odstrel medveďov.

Potom vo štvrtok (18. 4.) zahlasovalo za zákon z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) týkajúci sa 13. dôchodkov. O aktuálnom politickom dianí sme sa rozprávali s politológom z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity Michalom Cirnerom.

„Máme dlhú históriu oťukávania medzi Smerom a KDH, ale KDH nikdy v skutočnosti so Smerom do žiadnej vládnej koalície nevstúpilo,“ upozornil politológ.

Podľa neho aktuálny záujem Smeru o KDH má korene vo vnútrokoaličnom pnutí po prezidentských voľbách, keď predstavitelia SNS vystúpili s tým, že treba nanovo usporiadať pomery v koalícii, keďže Peter Pellegrini onedlho odíde do Prezidentského paláca. „Je tam záujem o post predsedu parlamentu zo strany SNS, chcú lepšie postavenie v koalícii,“ tvrdí Cirner.

Karty miešajú aj eurovoľby

Robert Fico podľa politológa ukazuje SNS, že teoreticky by ju mohlo nahradiť KDH. „Alebo, ak sa budú v SNS hádzať o zem a nebudú chcieť schváliť niektoré návrhy vládnej koalície, tak by si Fico mohol nájsť nejakých poslancov v KDH,“ myslí si politológ.

Dôvodom spolupráce KDH a Smeru môžu byť aj eurovoľby, ked sa všetky strany voči sebe navzájom vymedzujú a súperia. „Aj KDH sa potrebuje zviditeľniť a ukázať svoju agendu. To sa im môže podariť aj vďaka tomu, že rokovali s vládnou koalíciou a presadia niektoré zo svojich zámerov, ktoré ich voliči pokladajú za dôležité,“ hovorí Cirner.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko