Na hlavný obsah

STVR chce mať R. Fico schválenú ešte pred letom. M. Šimkovičová hovorí o uprataní politického aktivizmu

Vo funkcii skončí aj súčasný generálny riaditeľ.

STVR chce mať R. Fico schválenú ešte pred letom. M. Šimkovičová hovorí o uprataní politického aktivizmu
Zľava premiér R. Fico (Smer-SD) a ministerka kultúry M. Šimkovičová (nom. SNS) po výjazdovom rokovaní vlády. Foto: TASR/Jaroslav Novák, koláž RTVS

Vláda v stredu (24. 4.) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho prijatím v Národnej rade (NR) SR zanikne, čím skončí vo funkcii aj súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Zákon napokon parlament nebude schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. Informovala o tom ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Podľa slov ministerky treba „politický aktivizmus, ktorý sa usadil v mienkotvorných médiách, upratať na pravú mieru.“

Nového generálneho riaditeľa nebude podľa nového zákona voliť parlament, ale novovzniknutá rada. Z návrhu o STVR vypadla aj možnosť jeho odvolávania bez udania dôvodu, čo bolo v rozpore s európskymi normami.

Medzi možnými kandidátmi na tento post sa skloňovalo meno generálneho tajomníka služobného úradu rezortu kultúry Lukáša Machalu. Ten však tieto špekulácie poprel.

Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.
Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vzniknúť by mal aj nový poradný orgán rady vznikajúcej STVR – etická komisia. Jej deväť členov nominujú napríklad cirkvi či Matica slovenská. Niektorým odborníkom chýba zastúpenie akademickej obce či reprezentanti filmovej tvorby.

Podľa Šimkovičovej sa stala RTVS štátnou inštitúciou zásluhou strany SaS, a to po zrušení koncesionárskych poplatkov. STVR podľa ministerky bude rešpektovať Európsky akt o slobode médií.

Na otázku, ako chce zabezpečiť nezávislosť fungovania inštitúcie, reagovala ministerka kultúry Šimkovičová tak, že televízia je od zrušenia koncesionárskych poplatkov aj tak štátna.

Pozrite si záznam z tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vládny, na ktorej M. Šimkovičová hovorila o zákone o STVR:

Viacerí odborníci ako exminister kultúry Marek Maďarič, exministerka Silvia Hroncová či sociologička Marína Urbaníková označili legislatívu za účelovú. Jej cieľom je podľa nich ovládnuť verejnoprávnu inštitúciu a vymeniť jej vedenie. Legislatíva nadobudne účinnosť dňom zverejnenia v Zbierke zákonov.

Mimovládne organizácie sa v súvislosti so zákonom o STVR obracajú na Európsky parlament aj európsku komisiu. Tá zatiaľ upravenú verziu zákona nekomentovala. Urobí tak až po jej schválení.

Fico: STVR bude ešte pred letom

Návrh zákona o STVR by mala NR SR schváliť ešte pred letom. To, že o ňom parlament nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, potvrdil aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády.

Vláda podľa Fica schválila návrh zákona prakticky bez pripomienok, ocenil v tejto súvislosti zhodu v koalícii, ktorej predchádzala intenzívna debata.

Zopakoval, že súčasná RTVS potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie. Primárnym argumentom je pre premiéra neobjektívnosť RTVS, ktorá je „v permanentnom boji s vládou“, a tým aj porušenie práva občanov na objektívne informácie.

Na snímke zľava minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády.
Na snímke zľava minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády.Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Toto je aj reakcia na žiadosti voličov koalície, ktorí nás žiadajú, aby sme s RTVS už konečne niečo urobili,“ vyhlásil premiér.

Zdôraznil, že návrh prejde v parlamente riadnym legislatívnym procesom. „Nepôjde o skrátené konanie,“ zdôraznil. Predpokladá, že do 15 dní by parlament mohol návrh pr erokovať v prvom čítaní, samotný zákon by Národná rada SR podľa jeho slov mala schvaľovať na júnovom rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko