Na hlavný obsah

Zmeny v RTVS potrebovali dlhšiu diskusiu: Zákon o STVR je šitý horúcou ihlou, uviedla odborníčka

Andrea Chlebcová Hečková povedala, že politici nemajú tendencie počúvať odborníkov.

Zmeny v RTVS potrebovali dlhšiu diskusiu: Zákon o STVR je šitý horúcou ihlou, uviedla odborníčka
Na snímke vedúca Katedry žurnalistiky a nových médií Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre Andrea Chlebcová Hečková. Foto: RTVS

Zmeny v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) potrebovali dlhšiu diskusiu. Vyhlásila to vedúca Katedry žurnalistiky a nových médií Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre Andrea Chlebcová Hečková v relácii RTVS Interview :24.

„Aby došlo k zmenám v zákone o verejnoprávnej inštitúcii, tak diskusia by mala trvať aspoň pol roka až rok a nie ich prijímať v zrýchlenom konaní, ako to robí súčasná vláda,“ uviedla Chlebcová Hečková s tým, že nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) je „šitý horúcou ihlou“.

Politici v našom prostredí podľa nej nemajú tendencie diskutovať, analyzovať a počúvať odborníkov. „Terajší predkladatelia sa tvária, že vyberali zákony okolitých štátov, ktoré spracovali do nového zákona. Nebrali však do úvahy spoločenský vývoj, kultúrny vplyv a náš historický vplyv,“ vysvetlila.

Ak zákon o STVR vstúpi do platnosti, tak generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj bude musieť predčasne ukončiť svoje pôsobenie vo funkcii. „Je to neštandardný krok v rámci Európy,“ zhodnotila vedúca katedry.

Nového generálneho riaditeľa by podľa návrhu zákona o STVR vyberala deväťčlenná rada. Štyroch členov rady však má vymenúvať a odvolávať ministerstvo kultúry, jedného z nich navrhne rezort financií, piatich parlament.

Kritizuje, že takmer polovicu ľudí do rady dosadí vláda

Andrea Chlebcová Hečková kritizuje, že takmer polovicu ľudí dosadí do orgánu vláda. „V rámci európskych verejnoprávnych inštitúcií sú aj zástupcovia, ktorých menuje parlament, ale väčšinou je to tretina až 40 percent a tie rady majú takmer 40 členov a nie deväť,“ podotkla.

Poradným orgánom rady by mala byť etická komisia. Jej deväť členov nominujú napríklad cirkvi či Matica slovenská.

„Je to zaujímavé, pokiaľ tam budú odborníci a komisia nebude ovplyvňovaná predstavami jednej strany,“ skonštatovala Andrea Chlebcová Hečková.

Etická komisia existuje aj v súčasnosti, je však tvorená zamestnancami. Tento model je podľa odborníčky vhodnejší.

Nevidí zmysel meniť inštitúciu kvôli názvu

Súčasný názov inštitúcie RTVS podľa navrhovateľov degraduje štátotvorný národ na región Slovensko. „Nevidím zmysel meniť celú inštitúciu kvôli názvu. To by sme potom museli premenovať aj Národnú banku Slovenska,“ doplnila Andrea Chlebcová Hečková.

Vedúca katedry žurnalistiky UKF by privítala skôr novelu súčasného zákona.

Vláda v stredu (24. 4.) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho schválením v NR SR zanikne, čím skončí vo funkcii aj súčasný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. S RTVS skončí aj jej súčasné vedenie. Namiesto toho vznikne Slovenská televízia a rozhlas.

Podľa predsedu vlády Roberta Fica si RTVS neplní svoju verejnoprávnu funkciu a ľudí neinformuje objektívne. Vedenie RTVS tieto tvrdenia odmieta. Opozícia zákon kritizuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko