Na hlavný obsah

Rusko trápi vajíčková kríza. Do konca roka by mohli byť prázdne aj iné regály v obchodoch, myslí si ekonóm

Podľa neho sa ekonomika Ruska bude zhoršovať.

Rusko trápi vajíčková kríza. Do konca roka by mohli byť prázdne aj iné regály v obchodoch, myslí si ekonóm
Petrohrad: Muž prechádza okolo pouličnej výstavy vojenských plagátov s názvom "Prinášame mier". Foto: TASR/AP

Ekonomika Ruska je na tom zle, situácia sa bude zhoršovať. Obyvateľov krajiny už teraz trápi vajíčková kríza, regály supermarketov môžu už ku koncu tohto roka zívať prázdnotou. Myslí si to ruský ekonóm Igor Lipsic. Na situáciu v Rusku upozornil nemecký denník Die Tagezeitung, všíma si irozhlas.cz.

Kríza, ktorá sa týka nedostatku vajec, sa začala v momente, keď Rusko prestalo produkovať vlastné a rozhodlo sa ich dovážať z Holandska. I keď táto komodita sankcie Západu nezahŕňajú, objednávky do najväčšej krajiny sveta nedorazili. Bankové prevody a platby sú medzi Ruskom a západnými krajinami zväčša prerušené.

Problémom sú aj nosnice. Tie totiž prevážajú len v prípade, ak sú očkované a nadopované antibiotikami. Lieky sú pre Rusko tiež problémom. Aj tie sa totiž dovážali zo Západu.

Vojna nepotrebuje len vojakov, ale aj pracovníkov v štátnom sektore. Mobilizácia spôsobila, že zhruba 300-tisíc mužov sa už domov z vojny nevráti a dopyt po pracovníkoch rastie. I keď štát motivuje ľudí prísľubom bezpečnosti a ponukou vyšších miezd, ľudí je stále nedostatok.

Pracovníkov je teda málo a mzdy rastú zároveň s dopytom. Služby a produkcia tovarov pre civilné obyvateľstvo však stagnuje. To sa podpisuje aj pod nárast cien.

Ekonómka Alexandra Prokopenková, ktorá v minulosti pracovala pre ruskú centrálnu banku, tvrdí, že v Rusku žiadne výrazné ekonomické problémy v súvislosti s vojnou na Ukrajine nevidí. Ruský ekonóm Igor Lipsic je už pesimistickejší a podľa neho sa regály v ruských supermarketoch môžu vyprázdniť už do konca tohto roka.

Die Tagezeitung konštatuje, že ruský prezident Vladimir Putin nemá žiadnu stratégiu na obnovu ruského hospodárstva. Aj keby Rusko  vo vojne zvíťazila, potrebovala by obrovské množstvo vojakov, aby si udržala územia. Navyše by muselo vo veľkom zbrojiť, aby si zaistilo vlastnú bezpečnosť.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet