Na hlavný obsah

Rusko uvažuje o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristov, oznámil hovorca Kremľa

Hovorca tvrdí, že s hnutím musia vyriešiť dôležité otázky.

Rusko uvažuje o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristov, oznámil hovorca Kremľa
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok (2. 4.) uviedol, že Rusko musí rokovať s afganským vládnucim hnutím Taliban o dôležitých otázkach. Tvrdí, že pracuje na vyradení Talibanu zo svojho zoznamu zakázaných teroristických organizácií. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je to krajina, ktorá je hneď vedľa nás a my s ňou tak či tak komunikujeme,“ povedal novinárom Peskov.

„Musíme vyriešiť naliehavé otázky, čo si taktiež vyžaduje dialóg, takže v tomto ohľade s nimi komunikujeme ako prakticky s každým iným – oni sú de facto autoritou v Afganistane,“ dodal hovorca Kremľa, pričom tieto „naliehavé otázky“ nešpecifikoval.

Útok Islamského štátu

V marci došlo v Rusku k najsmrteľnejšiemu útoku za posledných 20 rokov, keď ozbrojenci vtrhli do koncertnej haly Crocus City Hall pri Moskve a zabili najmenej 144 ľudí.

K zodpovednosti sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Západné tajné služby a bezpečnostní experti predpokladajú, že za útokom stojí afganská odnož Islamského štátu – Chorásán (IS-K). Ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina opakovane tvrdia, že do útoku je zapletená Ukrajina, čo Kyjev odmieta.

Rusko je už niekoľko rokov terčom Islamského štátu za rolu pri potláčaní nepokojov v regiónoch s moslimskou väčšinou, ako aj za podporu režimu v Sýrii počas tamojšej občianskej vojny.

Taliban sa vrátil k moci v Afganistane v roku 2021 po stiahnutí zahraničných síl pod vedením Spojených štátov. No doteraz figuruje na zozname organizácií, ktoré Rusko označuje za teroristické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet