Na hlavný obsah

Saharský piesok by mal tento rok udrieť ešte raz. Pneumológ priblížil, kedy a ako sa proti nemu chrániť

Ohrozovať môže najmä dôchodcov, deti a alergikov.

Saharský piesok by mal tento rok udrieť ešte raz. Pneumológ priblížil, kedy a ako sa proti nemu chrániť
Ilustračná snímka - saharský piesok. Foto: RTVS

Saharský prach by sa na Slovensko mal ešte vrátiť. Ako v RTVS informoval pneumológ Daniel Paulovič, aj keď sa nateraz situácia môže zlepšiť, jeho ďalší vrchol sa očakáva okolo 25. apríla.

Problém so saharským pieskom má už dlhšiu tradíciu. Avšak vplyvom otepľovania planéty a klimatickej zmeny je ho tentokrát viac. Malé množstvo neškodí. Problém nastane, keď jeho hodnota presiahne 50 mikrogramov na kubický meter, upozornil Paulovič. Vtedy sa proti nemu treba začať chrániť.

O saharskom piesku, o jeho vplyvu na zdravie, zložení a ochrane proti nemu hovoril v Aktuálne :24 pneumológ Daniel Paulovič:

Pacientov, ktorí pocítili vplyv saharského piesku v ovzduší, mal však pneumológ málo. V prípade, že pacienti majú dlhodobé respiračné problémy, vedia, ako sa v podobných prípadoch zachovať.

„Ľudia sú poučení. Keď má niekto astmu alebo chronický zápal priedušiek, alebo iné chronické ochorenie a je naviazaný na spreje, ktoré musí denne vdychovať, keď je zlé počasie, nemajú chodiť von. Respektíve, keď musia ísť von, musia si dať rúško, cez ktoré ten piesok až tak neprenikne. Vedia aj, že si majú zvýšiť dávku tých sprejov,“ skonštatoval Paulovič.

Väčší pozor by si mali dávať aj ľudia, ktorí nemajú chronické respiračné ochorenia v prípade, že sa presiahne spomínaná hodnota 50 mikrogramov na kubický meter. Paulovič upozornil, že v obci Rovinka neďaleko Bratislavy, hodnota dosiahla 227 mikrogramov na kubický meter. Pobyt vonku by sme pri takýchto podmienkach mali obmedziť.

Piesok môže mať viacero vplyvov na naše zdravie. Ide hlavne o podráždenie dýchacích ciest. „Ľudia to pociťujú ako dráždenie, škriabanie v hrdle, plný nos, tečenie hlienu, objavuje sa kašeľ a niektorým ľuďom sa aj ťažko dýcha. Dokonca niektorí môžu mať aj panický záchvat, ak je toho veľa,“ priblížil Paulovič.

Deti, dôchodcovia a alergici

Rovnako ako dospelí ľudia, aj deti môžu pocítiť vplyv saharského piesku v ovzduší, pričom naň môžu byť citlivejšie, podobne ako na teplo, chlad a dehydratáciu. Pneumológ odporúča, aby sa deti v takýchto podmienkach vonku nezdržiavali.

„Pozor je treba dávať pri alergikoch a ľuďoch, ktorí majú chronický zápal priedušiek a astmu, pretože v tom prachu môžu byť aj veci, na ktoré môže byť ten človek alergický. Môže tam byť aj zvýšené množstvo peľu, a toho peľu je teraz na jar veľa,“ pokračoval Paulovič.

Ešte ohrozenejšou skupinou sú seniori, nakoľko ich môžu zaťažovať aj iné ochorenia, medzi ktorými Paulovič spomenul chronicky zlyhávajúce srdce, chlopňové vady či vysoký tlak.

Prach pľúca pri krátkodobom vdychovaní nepoškodí, no zaťaží ich. To sa prejavuje ako tvorba hlienu, ktorý vzniká pri zápale. „Museli by ste tento kremičitý prach vdychovať niekoľko mesiacov až rokov, aby sa usadil v pľúcach, zostal tam a spôsobil fibrózu, ktorú majú, napríklad, raziči tunelov, baníci a podobne,“ uviedol Paulovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko