Na hlavný obsah

SaS chce ochranu úspor v druhom pilieri v ústave. Podľa ministra Tomáša ide o politikárčenie

Šéf rezortu práce tvrdí, že ústava už druhý pilier chráni.

SaS chce ochranu úspor v druhom pilieri v ústave. Podľa ministra Tomáša ide o politikárčenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera. Podľa predsedu strany Branislava Gröhlinga, vláda chce ľuďom zobrať úspory. Strana preto navrhuje ich ochranu v ústave. Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) považuje iniciatívu SaS za politikárčenie. Tvrdí, že druhý pilier už ústava chráni.

SaS navrhuje, aby štát nemohol siahnuť na peniaze sporiteľa na jeho osobnom dôchodkovom účte. „Chceme ústavou definovať a deklarovať, že sú to jeho peniaze a nikto na svete mu ich nemôže zobrať. Ani Robert Fico (Smer-SD),“ vyhlásil podpredseda SaS a poslane Marián Viskupič.

„Ide o jasné politikárčenie zo strany SaS, keďže už dnes je druhý pilier chránený ústavou a práve túto ochranu sme navrhli ešte v minulosti my po dohode s pravicou, keď sme v ústave okrem druhého piliera chránili alebo ukotvili minimálnu mzdu a dôchodkový strop,“ povedal Erik Tomáš.

Úsporám v druhom pilieri a návrhu SaS sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Podľa ministra práce sa ľudia nemusia obávať, že by prišli o svoje úspory. „Aktuálne nepripravujeme žiadne zmeny v druhom pilieri. Jediné, nad čím sa uvažuje, a je to len myšlienka, je to, či by sa neinvestovali tie úspory do výstavby diaľnic, ale to tak, že by si ich štát požičal a potom s primeraným výnosom sporiteľom aj vrátil, nič iné momentálne nie je na stole,“ uviedol.

„Keď sa pozriete na tú realitu, tak v podstate sa v mnohých prípadoch investujú do rastových fondov, kde sú teda akcie zahraničných spoločností. To znamená, že slovenskí dôchodcovia vlastne financujú hospodársky rast zahraničných krajín,“ myslí si minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Predseda asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov vysvetľuje, že účelom dôchodkových fondov nie je podporovať ekonomický rast štátov.

„Mandátom každého dôchodkového fondu a vrátane tých našich slovenských je prinášať sporiteľom čo najvyšší výnos. Správcovia sa nerozhodujú na základe geografickej alokácie alebo geografickej príslušnosti danej investície, ale na základe toho, kde to považujú za najvýhodnejšie pre sporiteľov,“ podotkol.

Ak by sa pod petíciu SaS podpísalo 100-tisíc ľudí, rokovať by o nej musel parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika