Na hlavný obsah

R. Fico môže siahnuť na úspory ľudí v druhom pilieri. Opozícia s tým nesúhlasí a avizuje protesty

Vláda chce naštartovať ekonomický rast Slovenska.

R. Fico môže siahnuť na úspory ľudí v druhom pilieri. Opozícia s tým nesúhlasí a avizuje protesty
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vláda chce naštartovať ekonomický rast Slovenska. Urobí revíziu, aby zistila, koľko peňazí má k dispozícii. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa nechce spoliehať len na európske peniaze.

Netají sa tým, že okrem súkromných investícií môže na oživenie ekonomiky použiť aj peniaze, ktoré si ľudia sporia v druhom dôchodkovom pilieri. Opozícia s tým nesúhlasí. Chystá aj protesty.

Premiér hovorí, že mobilizácii všetkých peňazí, ktoré sú k dispozícii, sa vláda nevyhne. K európskemu priemeru sa podľa neho budeme môcť priblížiť len vtedy, ak sa do slovenskej ekonomiky dostanú peniaze.

Čo bude s peniazmi v druhom pilieri zisťovala v Správach RTVS redaktorka Monika Maťová:

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí, ktoré majú v bankách, ktoré majú v dôchodkovom sporení. To sú peniaze, ktoré zväčša končia v USA, ale my potrebujeme tie peniaze tu doma,“ tvrdí Fico.

I napriek tomu, že vláda zatiaľ nepredstavila mechanizmus, ako si predstavuje použitie úspor ľudí na posilnenie ekonomiky, pre Progresívne Slovensko je premiérov zámer neprijateľný.

„Takáto krádež našich osobných úspor je pre Progresívne Slovensko červená čiara. Ak to spravia, pôjdeme do ulíc. Pripoja sa desaťtisíce ľudí a budeme tam každý deň, ak to bude potrebné. Pokiaľ si to Robert Fico nerozmyslí,“ avizuje člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet Štefan Kišš (PS).

Zmeny druhému pilieru neprospievajú

„Je to všetko predsa zabezpečené ústavnými zákonmi. Záleží na ľuďoch, akým spôsobom si to vezmú alebo nevezmú. Ja môžem povedať za náš klub, že v tejto chvíli sa v tomto smere nič zlého nechystá,“ tvrdí poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

„Musíme sa vrátiť na trajektóriu rastu, že sa budeme približovať k priemeru EÚ a nie že sa budeme od toho vzďaľovať,“ hovorí Fico.

„Ak tu je dobrý úmysel, že tieto peniaze môžu pomôcť rozprúdiť slovenskú ekonomiku, tak nech sa páči. Ale čakáme na konkrétne nástroje, ako to má vyzerať. Potom vám povieme presne, čo si o nich myslíme. Zatiaľ to vnímame skôr ako hrozbu,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jozef Hajko (KDH).

„Neustále zákonné zmeny znižujú vieru ľudí v druhý pilier. A toto je voda na mlyn, že potom jedného dňa pán premiér príde a povie: a ja ho otvorím. Hrubý výpočet: Ak 100-tisíc ľudí odíde z druhého piliera, lebo budú presvedčení, že je to pre nich nevýhodné, tak ide jedna miliarda s nimi do štátneho rozpočtu, s ktorými teda môže robiť Robert Fico čo chce,“ vysvetľuje Marián Viskupič (SaS).

Opoziční poslanci zo strany Sloboda a solidarita pripravili návrh nového ústavného zákona. Ak v parlamente prejde, budú úspory v II. dôchodkovom pilieri nedotknuteľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika