Na hlavný obsah

Šíri sa fotka snehu, ktorá má dokázať, že elity sa snažia pomaly zabíjať ľudí. Čo je za tým?

Novinár priblížil, čo spôsobilo efekt vrstevníc na fotke.

Šíri sa fotka snehu, ktorá má dokázať, že elity sa snažia pomaly zabíjať ľudí. Čo je za tým?
Fotka z talianskeho lyžiarskeho strediska, kde saharský piesok pokryl sneh. Foto: Facebook/Cyclone Of Rhodes

Posledné týždne Slovensko intenzívne žilo politikou, čo súviselo s voľbou prezidenta. Internet veľmi pružne reagoval na domáce politické dianie. Reagoval, informoval, ale aj zavádzal a manipuloval.

Teraz po voľbách akoby sme si všetci potrebovali od politiky oddýchnuť. Hoaxy sa však šíria ďalej. Na niektoré z nich sme sa v rubrike Overovňa v Rádiu Slovensko pozreli s technologickým novinárom Martinom Hodásom.

Začneme počasím v Taliansku. Vo veľkom sa zdieľa fotka z lyžiarskeho strediska, na ktorej je hlboký závej snehu. Asi v polovici toho záveja prechádzajú dlhé, béžové prúžky. Prečo fotka vzbudila taký rozruch? 

„Fotografia je skutočná, no u nás sa šírila s klamlivým popisom, že ide o viditeľné vrstvy ťažkých kovov a jedov spolu so saharským pieskom. Tieto látky mali dopadnúť na sneh, vytvoriť na ňom viditeľnú vrstvu a následne na ňu dopadol čerstvý sneh,“ uviedol Hodás.

To podľa novinára vytvorilo efekt akýchsi vrstevníc, ktoré vraj odhaľujú, že elity sa nás snažia pomaly zabíjať vypúšťaním toxických látok z lietadiel. „Hovoríme o tej známej konšpiračnej teórii chemtrails,“ dodal.

Hodás vysvetlil, čo spôsobilo pásik na fotke. „Fotka vznikla presne tak, ako som už popísal, len si z toho výmyslu musíme odmyslieť ťažké kovy a jedy. Čiže na sneh dopadol saharský piesok, naň napadla nová, malá vrstva snehu, na ňu zase nasadol piesok, zase nasnežilo, a tak ďalej. Akurát teda, že za tým netreba hľadať žiadne svetové spiknutie,“ vyhlásil.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko