Na hlavný obsah

Konšpirácie o saharskom piesku na Slovensku: Ak by pochádzal z lietadiel, nad hlavami by sme ich museli mať takmer 2 500

Venovali sme sa hoaxom o saharskom piesku.

Konšpirácie o saharskom piesku na Slovensku: Ak by pochádzal z lietadiel, nad hlavami by sme ich museli mať takmer 2 500
Na archívnej snímke karoséria a sklo auta so stopami po prachu zo Sahary, ktorý spadol spolu s dažďovými kvapkami. Foto: TASR/Dano Veselský

Saharský piesok nad územím Slovenska rozpútal na sociálnych sieťach debatu, ktorá so sebou, prirodzene, priniesla aj šírene dezinformácií. Na niektoré z nich sme sa v rubrike Overovňa v Rádiu Slovensko pozreli technologickým novinárom Martinom Hodásom.

Hoaxy hovorili o prachu aj ako o chemtrails, teda o chemikáliách, ktoré nad naším územím majú šíriť lietadlá. Priemerný moderný Boeing 737 unesie 20 ton nákladu. Ak by naozaj saharský piesok pochádzal z lietadiel, muselo by ich nad hlavami ľudí na trase Slovensko-Sahara lietať zhruba 2 450.

„V prepočte dopadol na meter štvorcový jeden až 200 gramov piesku. Stránka iMeteo zrátala, že ak by išlo len o jeden gram, tak pri rozlohe Slovenska by to znamenalo až 49-tisíc ton piesku,“ vysvetlil Hodás.

Hovorilo sa aj o tom, že v minulosti problém so saharským pieskom nebol, čo nie je pravda. Slovenský hydrometeorologický ústav s odvolaním sa na medzinárodné štúdie potvrdzuje, že saharský prach sa na našom území vyskytuje pravidelne už desiatky rokov. Zmenou klímy sa však zväčšuje jeho množstvo a aj frekvencia jeho výskytu.

„Obloha sa počas týchto dní v noci nevyjasňuje, prachové častice sú stále v atmosfére, len ich tak dobre nevidíme. Po západe Slnka totiž neabsorbujú a nerozptyľujú toľko svetla,“ dodal technologický novinár.

Viacerým ľuďom sa nepozdával magnetizmus saharského piesku. V prachu sa nachádza aj zvetraná magnetitová hornina, prípadne iné magnetické minerály, ktoré sa nachádzajú aj na Sahare, vysvetlil Hodás.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko