Na hlavný obsah

Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršuje, vyhlásil veliteľ armády. Rusom priznal úspechy

Naliehavo potrebujú ďalšiu muníciu.

Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršuje, vyhlásil veliteľ armády. Rusom priznal úspechy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj v nedeľu (28. 4.) zopakoval, že situácia na fronte sa pre ukrajinských obrancov zhoršuje. V podrobnom zhrnutí frontovej situácie na sociálnych sieťach priznal Rusku „taktické úspechy“ v najmenej troch sektoroch.

„Situácia na fronte sa vyostrila,“ uviedol Syrskyj v príspevku na komunikačnej platforme Telegram. „Situácia sa dynamicky menila – v niektorých oblastiach mal nepriateľ taktické úspechy. A v niektorých oblastiach sa nám podarilo zlepšiť taktické postavenie našich jednotiek,“ dodal.

Podľa Syrského je pre ukrajinské vojská najzložitejšia situácia západne od Avdijivky a Marjinky, kde sa ruské sily snažia predrať v smere na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sa presunuli na nové línie západne od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky. Celkovo nepriateľ dosiahol v týchto oblastiach určité taktické úspechy, ale nepodarilo sa mu získať operačnú prevahu,“ uviedol veliteľ ukrajinskej armády. Ukrajinské vojská sa podľa neho ústupom snažia udržať svoju bojaschopnosť.

Rusi podľa neho útočia tiež na frontovom sektore pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti. Pri obciach Stemachivka a Berestove mali čiastočný úspech, postup sa však podarilo zastaviť. Napätá je situácia aj pri meste Časiv Jar a Kliščijivky blízko Bachmutu.

Syrskyj už v sobotu (27. 4.) uviedol, že situácia na fronte má pre ukrajinských obrancov sklon sa zhoršovať, o čom podľa svojich slov informoval západných spojencov Ukrajiny.

Poukázal tiež na veľký počet ruských vzdušných úderov na energetickú infraštruktúru krajiny z posledných týždňov. Ukrajina tiež podľa neho naliehavo potrebuje ďalšie rakety, muníciu, vojenské vybavenie a bojovú techniku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet