Na hlavný obsah

Situácia na východnom fronte sa výrazne zhoršila, Rusko zosilnelo útoky, vyhlásil ukrajinský veliteľ Syrskyj

Postup uľahčuje teplé a suché počasie.

Situácia na východnom fronte sa výrazne zhoršila, Rusko zosilnelo útoky, vyhlásil ukrajinský veliteľ Syrskyj
Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Situácia na ukrajinskom východnom fronte sa v posledných dňoch výrazne zhoršila. Rusko po marcových prezidentských voľbách zosilnelo ofenzívu, napísal v sobotu (14. 3.) vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj na platforme Telegram.

Postup Rusom podľa Syrského uľahčuje teplé a suché počasie, pretože tanky môžu rýchlejšie postupovať otvorenou krajinou.

„Napriek značným stratám nepriateľ stupňuje svoje úsilie nasadzovaním nových obrnených jednotiek, čo vedie k občasným taktickým úspechom,“ napísal Syrskyj. Veliteľ sľúbil posilniť najviac ohrozené oblasti.

Napriek správam médií o nedostatku munície na ukrajinskej strane Syrskyj napísal, že „doplnili zásoby bezpilotných lietadiel všetkých typov, protitankových rakiet a presunuli ďalšie rezervy síl a techniky. „

Syrskyj vystriedal Valerija Zalužného na pozícii hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl tento rok vo februári. Predtým bol veliteľom pozemných síl. V rovnakom čase vykonal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľko ďalších personálnych zmien. Kyjev neskôr oznámil, že Zalužnyj bude veľvyslancom vo Veľkej Británii.

Ukrajina za posledný deň čelila 91 náletom a dvom raketovým útokom, uviedlo v sobotu ráno veliteľstvo ukrajinskej armády. Letecké útoky smerovali na obce v Sumskej, Charkovskej, Doneckej a Záporožskej oblasti.

Ruská ofenzíva mieri najmä na Lyman a Bachmut, uviedla armáda. Kyjev sa tiež prihlásil k leteckému útoku na 12 cieľov, kde sa sústredí personál, zbrane a vojenské vybavenie, a na štyri nepriateľské protilietadlové raketové systémy.

Ukrajina už viac ako dva roky čelí rozsiahlej ruskej invázii, kvôli ktorej utrpela značné ľudské aj ekonomické straty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet