Na hlavný obsah

Ruskí vojaci utekajú do zahraničia, aby sa vyhli vojne na Ukrajine. Väčšina z nich uviazne v nebezpečnej pasci

Pre Západ predstavujú títo dezertéri riziko, môžu to byť ruskí špióni.

Ruskí vojaci utekajú do zahraničia, aby sa vyhli vojne na Ukrajine. Väčšina z nich uviazne v nebezpečnej pasci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruskí vojaci, ktorí dezertovali z armády, utekajú do zahraničia, aby sa vyhli vojne na Ukrajine. Utekajú do Kazachstanu či Arménska s nádejou, že dostanú šancu na nový život. Väčšina z nich však uviazne v nebezpečnej pasci. Sú na ruskom zozname hľadaných osôb a nemajú pasy, ktoré by ich dostali na Západ.

Jevgenij sa o svoj príbeh podelil s reportérmi agentúry AP. Aby sa vyhol zákopom a bojom, svojmu priateľovi na fronte povedal, aby ho strelil do nohy. Zranený sa dostal do nemocnice a dezertoval.

„Z armády môžete odísť jedine zranený alebo mŕtvy. Nikto nechce tú druhú možnosť, všetci chcú ísť domov a vypadnúť z toho pekla,“ uviedol ruský dezertér Jevgenij.

Ani v Kazachstane však nenašiel život, aký si predstavoval. Ako väčšina dezertérov, musí sa ukrývať, aby ho nevydali do Ruska. Tam mu hrozí za dezerciu desať rokov väzenia.

Ruským vojakom, ktorí utiekli z armády sa v relácii RTVS Aktuálne :24 venoval Pavel Achs:

V Kazachstane sa ukrýva aj ruský vojak s prezývkou Vrabec. Do armády ho násilne odviedli. Utiekol, lebo nechcel zabíjať.

„Radšej budem sedieť tu, trpieť a niečo hľadať, ako by som mal ísť tam a zabiť človeka v nejakej nejasnej vojne, za ktorú môže na sto percent Rusko,“ skonštatoval ruský dezertér Vrabec.

Čakajú na vybavenie žiadosti o azyl

Jevgenij, Vrabec aj ďalší ruský dezertér, ktorý používa radšej iba prezývku Športovec, čakajú v Kazachstane na vybavenie žiadosti o azyl.

„Toto nie je demokratická krajina. Preto, bohužiaľ, nemôžem povedať, že je tu tak bezpečne, ako by som chcel,“ povedal ruský dezertér Športovec.

Pre Západ predstavujú títo dezertéri riziko. Môžu to byť ruskí špióni, alebo vojnoví zločinci. Ako o hrdinoch sa o nich neuvažuje. Navyše je pre nich náročné získať azyl, pretože majú pasy, s ktorými môžu cestovať len do niekoľkých bývalých sovietskych štátov.

„Neexistuje žiaden mechanizmus, aby sa ruskí dezertéri dostali na bezpečné miesto. Pritom pre Západ je ekonomicky oveľa lacnejšie pustiť do svojej krajiny zdravého človeka, ktorý môže pracovať, ako dodávať Ukrajine zbrane,“ dodal Jevgenij.

Dočasné cestovné pasy vydávajú Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty. Berlín už informoval, že Rusi, ktorí utekajú pred vojenskou službou, môžu požiadať o ochranu. V Paríži zas môžu požiadať o štatút utečenca.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet