Na hlavný obsah

Slovensko chce prilákať viac turistov z Fínska. Potenciál zaujať máme široký

Nový rezort pripravuje projekty.

Slovensko chce prilákať viac turistov z Fínska. Potenciál zaujať máme široký
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Na Slovensko chceme prilákať viac fínskych turistov. A rovnako Fíni chcú prilákať viac Slovákov do krajiny tisícich jazier. Našu krajinu navštívila stovka zástupcov z fínskych cestovných kancelárií.

Lietadlom z Fínska do Schwechatu trvá cesta približne tri hodiny. A odtiaľ je to do Bratislavy už len kúsok. Ani to nepomáha prilákať Fínov na Slovensko. Pred pandémiou covidu sem ročne zavítalo až 14-tisíc Fínov, kým minulý rok to bolo len deväťtisíc.

„Je to takmer 20 rokov, odkedy som tu bol naposledy. Vtedy som bol v Košiciach. Vaša krajina je nádherná, je tu toľko možností. V Bratislave si môžete užiť skvelé pivo, víno alebo jedlo. Máte naozaj šťastie,“ povedal výkonný riaditeľ Aurinkomatkat Suntours Timo Kousa.

Cestovnému ruchu na Slovensku sa v Správach RTVS venoval redaktor Filip Jackuliak:

Fínom sa na Slovensku najviac páči hlavné mesto – Bratislavský hrad, Dóm sv. Martina, Staré Mesto či „ufo“. Podľa štatistík sa tu však nezdržia dlhšie ako dva dni.

„Je to hlavne preto že príjazdový cestovný ruch na Slovensku nebol nejako výrazne podporovaný. Bez nejakej štátnej podpory je to veľmi ťažké,“ uviedol viceprezident Zväzu cestovného ruchu SR Roman Berkes.

Nový rezort chystá nové projekty

Ministerstvo cestovného ruchu a športu tvrdí, že priemerný počet prenocovaní sa dá zvýšiť. Pomocou nových projektov chce zahraničným návštevníkom ponúknuť skryté krásy Slovenska.

„Sme v úzkej komunikácií aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárii a agentúr, kde sme vytvorili platformu, ktorej cieľom je trošku rozbehnúť vlastne ten incoming na Slovensko. Či už v spolupráci so slovenskými cestovnými kanceláriami alebo v spolupráci so zahraničnými,“ priblížil štátny tajomník rezortu cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák.

Potenciál zaujať máme – hrady, zámky, kúpele, prírodné krásy Tatier. A hoci nemáme tisíce jazier ako Fíni, tie naše vedia upútať tiež.

„Stredoeurópsky duch je ozaj niečo špeciálne. Všetko je blízko. Pre Fínsko nie je typické, že si môžete vziať auto, šoférovať dve hodiny a zrazu byť úplne niekde inde,“ hovorí splnomocnený veľvyslanec Fínska v Česku a na Slovensku Pasi Tuominen. Dodáva, že okrem krás prírody môže Fínov na Slovensko prilákať aj spoločný záľuba – hokej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko