Na hlavný obsah

J. Blanár: Slovensko jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku

Migračný pakt schválili europoslanci.

J. Blanár: Slovensko jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovenská republika jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku, tzv. Migračný pakt, ktorého súčasťou je aj povinné prerozdeľovanie nelegálnych utečencov. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Vo štvrtok (11. 4.) o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

Podľa šéfa diplomacie by štáty mali rozhodovať o forme pomoci samy. Slovensko s podmienkou prijatia nelegálnych migrantov na jeho územie nesúhlasí. Blanár zdôraznil, že pri tomto hlasovaní sa nedalo uplatniť právo veta. Preto sa návrh napriek nesúhlasu Slovenska a iných štátov prijal. Pakt označil za neudržateľný.

„Nelegálna migrácia je obrovská výzva, ktorej EÚ čelí, a našou povinnosťou je riešiť ju predovšetkým v súlade so suverénnymi záujmami našej vlasti. Je potrebné si otvorene priznať, že ochrana Schengenského priestoru proti nelegálnej migrácii nie je dostatočná a nový Migračný pakt tento problém nevyrieši,“ uviedol Blanár.

Podľa ministra by sa malo viac dôrazu klásť na posilnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ. Ale aj na opatrenia v krajinách, odkiaľ nelegálni migranti prichádzajú.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko