Na hlavný obsah

Slovensko má viac ako milión nevyužitých vakcín proti covidu: NKÚ upozorňuje na možný nehospodárny nákup

Zmluvné podmienky dohadovala Európska komisia.

Slovensko má viac ako milión nevyužitých vakcín proti covidu: NKÚ upozorňuje na možný nehospodárny nákup
Vakcíny proti koronavírusu. Foto: RTVS

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) upozornil na možný nehospodárny nákup drahých vakcín proti covidu, ktoré Slovensko v skutočnosti nepotrebuje. Zmluvné podmienky dohadovala Európska komisia. Kritizovalo ich viacero inštitúcií. Európsky dvor audítorov či európsky ombudsman hovoria o netransparentnosti.

Slovensko v roku 2022 nepotrebovalo nakúpiť ani jednu dávku vakcíny, v skutočnosti mu dodali takmer šesť miliónov dávok. Ich obstaranie stálo 151 miliónov eur. Pred niekoľkými týždňami na to upozornil Najvyšší kontrolný úrad.

„Minulý rok nám cez dobu exspirácie prešlo viac ako tri a pol milióna vakcín. Ďalších šesť miliónov sme mali na skladoch, ktoré sme nevedeli použiť, a ďalších viac ako päť miliónov sme darovali do krajín Afriky,“ priblížil predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy ešte začiatkom apríla.

Upozorneniam NKÚ v súvislosti s nákupom vakcín proti covidu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Európska komisia sa s firmou Pfizer dohodla na pokračovaní zmluvy o dodávkach vakcín. Platí to aj pre Slovensko. Vakcíny k nám budú dovážať postupne do roku 2026. Podľa dodatku k zmluve majú krajiny aj možnosť neodobrať dohodnuté množstvo vakcín. Podmienkou však je, že za ne musí Slovensko zaplatiť približne polovicu ich ceny.

„Robíme medzinárodnú kontrolu, pretože SVK bolo viazané rozhodnutiami EK a práve v spojitosti s nákupom vakcín je problém prístupu verejnosti k zmluvám, pretože komisia ich urobila neverejnými. Verejnosť tak nemá šancu odkontrolovať základné údaje, koľko vakcín, prečo, za koľko sme nakúpili,“ dodal Andrassy.

Minimalizovanie finančnej straty

„Členské štáty nemali možnosť s výrobcami uzavrieť iné kontrakty, ako im ponúkla Európska komisia. Podmienky, z môjho pohľadu, boli veľmi nevýhodné. Pretože každý jeden členský štát sa musel zaviazať, že odkúpi veľké množstvo vakcín,“ hovorí aj poslanec NR SR a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Čo je to za nezmysel, že musíme do roku 2026 kupovať vakcíny, ktoré nepotrebujeme? Áno, nemusíme ju brať, ale za každú musíme zaplatiť polovičku. Tak za takúto zmluvu niekto musel zobrať pekný bakšiš. A na to nech sa pozrú orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vyšetrovanie pandémie covidu vedie splnomocnenec vlády Peter Kotlár. Chceli sme sa ho pýtať, či už komisia prišla k nejakým záverom. Na naše otázky nereagoval. Ministerstva zdravotníctva tvrdí, že robí všetky kroky na minimalizovanie finančných strát zo zazmluvnených vakcín.

„Preto Slovensko pristúpilo v máji 2023 k podpísaniu dodatku č. 5 ku kúpnej zmluve so spoločnosťou Pfizer/BioNTech. Tento dodatok nám znížil množstvo dávok z pôvodne dohodnutého objemu pre roky 2023-2024, z viac ako 5 miliónov dávok na takmer 1,9 milióna a zabezpečil ich rozloženie až do roku 2026,“ priblížil hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Slovensko má teraz vo svojich skladoch viac ako milión 130-tisíc dávok vakcín proti covidu, ktoré zatiaľ nepoužili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko