Na hlavný obsah

Manažment počas pandémie bude preverovať P. Kotlár. Treba preveriť aj to, či išlo ozaj o pandémiu, povedal

Kotlár je známy spochybňovaním významu očkovania.

Manažment počas pandémie bude preverovať P. Kotlár. Treba preveriť aj to, či išlo ozaj o pandémiu, povedal
Na snímke poslanec NR SR Peter Kotlár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Peter Kotlár (SNS) sa stal splnomocnencom vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19. Kabinet vo štvrtok (18. 1.) schválil jeho menovanie.

Kotlár sa predtým zviditeľnil kritikou protipandemických opatrení a spochybňovaním významu očkovania vo vysielaní Televízie Slovan.

V jednom z videí z októbra minulého roku zverejnenom na sociálnej sieti kritizoval zámer ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) dosiahnuť väčšiu kapacitu očkovania proti covidu a skrátiť čakacie lehoty na očkovanie.

Už vtedy spomínal, že by chcel vytvoriť „špeciálnu vyšetrovaciu skupinu, ktorá vyšetrí covidový manažment“. „Jediná agenda, s ktorou som išiel do tohto veľkého egocentrického bordelu, ktorý sa volá slovenská politika, bola agenda politických vrážd a covidového manažmentu,“ povedal v spomínanom videu.

„Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rokoch 2020 – 2022,“ vysvetlil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý návrh na rokovanie predložil.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd.

„Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole. Prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly,“ uviedol v materiáli. Kotlárovou úlohou má byť tiež zaistiť, aby sa „podobné zlyhania štátu“ už neopakovali.

Kotlár po rokovaní vlády predstúpil pred novinárov. Na otázku, či bola pandémia ochorenia COVID-19 naozaj pandémiou, odpovedal, že aj to treba preveriť. Neodpovedal na to, o aké štúdie sa pri svojich tvrdeniach o pandémii opiera. Následne odišiel od mikrofónu.

Menovanie Kotlára kritizuje Dvořák z PS

Poslanec parlamentu Oskar Dvořák (PS) nesúhlasí s menovaním poslanca Petra Kolára za splnomocnenca vlády pre preverenie manažmentu počas pandémie ochorenia COVID-19.

Považuje to za politickú trafiku pre SNS, ktorá poslúži len na to, aby Kotlár aj naďalej šíril dezinformácie.

„Kotlár chce prešetrovať zloženie vakcín a so svojou ‚sadou mladého chemika‘ chce konkurovať etablovaným inštitúciám, ako sú Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra, ktoré už vakcíny preverili a povedali, že sú v poriadku,“ povedal Dvořák.

„Taktiež chce preveriť manažment pandémie, ktorého vyšetrovanie už však v súčasnosti prebieha v gescii Generálnej prokuratúry SR,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko