Na hlavný obsah

Štátna spoločnosť Slovensko IT končí, podľa ministra Rašiho bola stratová

Viní za to bývalé vedenie ministerstva.

Štátna spoločnosť Slovensko IT končí, podľa ministra Rašiho bola stratová
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. Foto: TASR/Martin Baumann

Štátna spoločnosť Slovensko IT končí. Rozhodol o tom minister investícií a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Hovorí, že firma je dlhodobo v strate, nie je životaschopná a bola nezodpovedne riadená. Viní za to bývalé vedenie ministerstva – Veroniku Remišovú, Jána Hargaša a Petra Balíka, ktorí obvinenia odmietajú.

Spoločnosť Slovensko IT založila v roku 2020 bývalá ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Mala slúžiť na zlepšenie štátnych služieb v oblasti informačných technológií a zabezpečiť dostupnejšie a lacnejšie IT projekty. Raši hovorí, že kumulovaná strata spoločnosti je viac ako sedem miliónov eur.

,,Spoločnosť nemá cashflow, čiže peniaze na účtoch, a to ani na výplaty. Pritom všetky projekty, ktoré robila, mala zaplatené. Keďže projekty nezvládala robiť sama a robila ich v subdodávkach, na účtoch mali nulu,“ uviedol Raši.

Remišová tvrdenia Rašiho popiera a hovorí, že spoločnosť bola pri jej odchode v zisku a napĺňala svoje hlavné úlohy. Bývalá ministerka tvrdí, že po zrušení spoločnosti budú z IT projektov profitovať podnikatelia napojení na súčasnú vládnu koalíciu.

,,Tri roky hladovali, teraz to pán Raši musí opraviť. Som presvedčená, že to bolo úmyselné,“ vyhlásila.

Kritika od samého vzniku

IT asociácia Slovenska vznik spoločnosti od začiatku kritizovala. Hovorí, že nespĺňala svoj pôvodný zámer. Po jej zrušení sa však obáva, že informatizácia na Slovensku bude stagnovať.

,,Mnohé projekty sa dodávajú po termíne, v obmedzenom rozsahu a ja to osobne chápem tak, že je to v prvom rade manažérske zlyhanie ministerstva informatizácie. Keď si zoberiete, že do tej firmy sa investovalo 15 miliónov eur, tak vidíte, že peniaze boli dosť neefektívne vynaložené,“ povedal viceprezident asociácie Pavol Frič.

Spolu so zrušením Slovensko IT je ohrozené aj fungovanie informačného systému zberu dát eForms. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) upozornil, že nemocnice, dialničiari a ani iní obstarávatelia nebudú vedieť úradu zasielať oznámenia o zákazkách. To si totiž vyžaduje neustále aktualizácie podľa európskych noriem.

,,Cez projekt eForms boli prepojené aj iné, staršie informačné systémy úradu. Hrozí, že nebudeme môcť vykonávať ani svoje iné kompetencie,“ vysvetlil predseda ÚVO Peter Kubovič.

Stratu spoločnosti Slovensko IT by podľa Rašiho mal uhradiť štát.

Koncu firmy Slovensko IT sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika