Na hlavný obsah

R. Raši oznámil možný únik informácií o občanoch a štáte. Viní z toho jeho predchodkyňu V. Remišovú

Ministri a ministerky si podobné obvinenia vymieňajú roky.

R. Raši oznámil možný únik informácií o občanoch a štáte. Viní z toho jeho predchodkyňu V. Remišovú
Na snímke minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) a exministerka investícií Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí). Foto: RTVS

Informácie o osobných údajoch občanov, ale aj o utajených štátnych údajoch mohli uniknúť. Oznámil to minister informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Vládnu informatickú sieť GOVNET podľa neho poškodila jeho predchodkyňa. Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) naopak hovorí, že bezpečnosť sietí sa jej podarilo zvýšiť.

Výmena obvinení o odpočúvaní a ohrození kybernetickej bezpečnosti štátu medzi ministrami informatizácie trvá roky. Pre podozrivé zariadenia nainštalované v štátnych počítačoch, zasahovala v lete 2020 v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby polícia.

„Vykonala neodkladné úkony trestného konania a zadržala štyri podozrivé osoby, s ktorými vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva procesné úkony,“ informoval v roku 2020 vtedajší hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

„Ja to považujem za veľký problém, momentálne je to v rukách polície a potrebujeme odpovede na otázky, kto mal záujem preniknúť do bezpečnostných štruktúr štátu a ako boli tieto informácie využívané,“ vyjadrila sa vtedy Remišová.

„Ak niekto zo strany štátu takéto zariadenia tam namontoval, tak sa bude musieť zodpovedať, prečo to namontoval,“ hovoril v tom čase bývalý vicepremiér pre informatizáciu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Oznámeniu R. Rašiho a sieti GOVNET sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Vladimir Amrich:

Rokovala aj vláda či bezpečnostná rada

Agentúra pre sieťové služby spravuje napríklad webové stránky s príponou gov.net, teda napríklad stránky ministerstiev. O možných opätovných únikoch informácií zo siete GOVNET rokovala vláda aj bezpečnostná rada.

„Pani Remišová dala odstrániť bezpečnostné sondy, ktoré mali chrániť vládnu sieť GOVNET, a týmto zásahom ohrozila bezpečnosť vládnej siete GOVNET. A počas vláda pána Matoviča, Hegera a Ódora sa, bohužiaľ, toto odstránenie bezpečnostných sond prejavilo v útokoch a aj v možných únikoch informácií,“ uviedol Raši.

„Keď sme nastúpili, tak šéf NASES, čo je jedna z najdôležitejších organizácií, ktorá zodpovedá za GOVNET, nemal bezpečnostnú previerku. Toto bolo šéfovanie, toto bolo zabezpečovanie strategických záujmov za pána Rašiho a za pána Pellegriniho,“ vyhlásila Remišová.

„Takisto ako v tom roku 2020, ani teraz nie sú dostupné žiadne poriadne informácie o tom, čo je škoda. Lebo takto sme odkázaní iba na nejaké prekáranie sa politikov,“ pokračoval odborník na informačné technológie Ľubor Illek.

Uznesenie vlády

Vláda prijala uznesenie, v ktorom odporúča riaditeľovi agentúry, aby zabezpečil bezpečnostné previerky osôb, ktoré spravujú štátnu sieť.

„Nemyslím si, že sme sa čokoľvek nové dnes dozvedeli. Je zarážajúce, že každá vláda informuje o tom, že máme bezpečnostný problém a môže zaňho tá predošlá vláda. Však takto to predsa nemôže seriózne fungoval,“ uviedol ďalej Illek.

Dodáva, že vo veľkých informačných systémoch býva bezpečnosť zabezpečená viacerými opatreniami. V prípade zlyhania jedného, by sa teda nemala ohroziť bezpečnosť celej siete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko