Na hlavný obsah

Štáty NATO dajú Ukrajine viac prostriedkov protivzdušnej obrany, informoval Stoltenberg

Krajiny, ktoré systémy nemajú, prisľúbili finančné príspevky.

Štáty NATO dajú Ukrajine viac prostriedkov protivzdušnej obrany, informoval Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) sa v piatok (19. 4.) dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Stoltenberga krajiny, ktoré spomínané systémy nemajú, prisľúbili finančné príspevky na ich nákup.

Ukrajina potrebuje západné systémy protivzdušnej obrany na zneškodnenie rakiet, ktoré Rusi používajú na útoky na jej infraštruktúru. V posledných týždňoch sa výrazne zvýšil počet ruských útokov najmä na energetickú infraštruktúru.

Kyjev má k dispozícii niekoľko systémov Patriot a podľa prezidenta Volodymyra Zelenského by ich na úspešnú obranu potreboval až 25.

„Okrem Patriotov existujú aj ďalšie zbrane, ktoré môžu poskytnúť krajiny Aliancie, vrátane SAMP-T. A mnohé ďalšie krajiny, ktoré tieto systémy nemajú, prisľúbili poskytnúť Ukrajine finančnú podporu na ich nákup,“ povedal Stoltenberg.

Ukrajina nemá prostriedky protivzdušnej obrany aj preto, že o novom kľúčovom balíku pomoci v hodnote viac ako 60 miliárd dolárov (vyše 56 miliárd eur) americký Kongres stále nerozhodol pre vnútropolitické spory v Republikánskej strane.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet